News Flash:

Lucrarile la autostrada Lugoj-Deva ar putea intarzia cu inca patru ani

10 Iulie 2016
1135 Vizualizari | 0 Comentarii
Autostrada Nadlac Pecica
Lucrarile pentru ultimul tronson ar putea intarzia cu inca patru ani din pricina liliecilor descoperiti in pesterea de langa Soimus. Expertii de mediu vor chiar sa mute soseaua de mare viteza astfel incat sa ocoleasca pestera. Asta inseamna un nou proiect, noi avize, exproprieri suplimentare si bani in plus. Sefii de la Drumuri spun ca exista o solutie mai simpla: construirea de adaposturi pentru lilieci.
De trei ani, autostrada dintre Lugoj si Deva s-a blocat intr-o mica pestera, in care traiesc cativa lilieci. Cinci exemplare numarau expertii in mediu in septembrie 2014, la scurt timp de la identificarea grotei. Indiferent cati sunt, ei trebuie ocrotiti spun expertii de mediu, care vin si cu o propunere.
Pentru a proteja habitatul din aceasta pestera, unde specialistii de mediu spun ca traiesc lilieci protejati de lege, s-a propus devierea traseului autostrazii. Asta inseamna un nou studiu de fezabilitate, noi avize si exproprieri suplimentare. In plus costurile vor exploda, spun sefii de la Drumuri. Acum, ultimii 22 de kilometri din autostrada Lugoj - Deva costa aproape 420 de milioane de lei.
„Devierea traseului ar implica fie realizarea unui viaduct foarte lung, pentru ca noi suntem cu autostrada in zona cursului major al raului Mures, fie devierea printr-un versant cu defilee foarte adanci. Exista posibilitatea sa fie necesar un tunel in zona. Din punctul meu de vedere, va duce la 2-3-4 ani intarziere fata de momentul actual,” spune Adrian Blejan, director in cadrul CNADNR.
Am castiga timp si am economisi bani, daca in loc sa deviem autostrada le-am construi liliecilor un adapost subteran, la 800 de metri de pestera, si 50 de casute in copaci, scrie ziuadevest.ro.
„Cu o mobilizare a constructorului, si avem un constructor de incredere acolo, credem ca intr-un an de zile va fi gata autostrada,” adauga Adrian Blejan, director in cadrul CNADNR.
De protejarea liliecilor din zona depinde obtinerea acordului de mediu si a autorizatiei de construire pentru ultimii 10 kilometri ai autostrazii Lugoj-Deva. In lipsa acestor acte, constructorul nu poate lucra.
72 de kilometri sunt in constructie din soseaua de mare viteza dintre Lugoj si Deva. Fostul ministru al Transporturilor, Dan Costescu, spera ca anul acesta sa fie gata jumatate.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1161 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004901 (s)