News Flash:

Lucrarile la amfiteatrul din Piata Sf. Gheorghe din Timisoara avanseaza. Cand vor fi finalizate

15 Octombrie 2014
658 Vizualizari | 0 Comentarii
Lucrarile de reabilitare avanseaza in centrul vechi al Timisoarei. Muncitorii sunt concentrati in mare parte pe pavarea Pietei Libertatii, dar incet-incet se misca lucrurile si in Piata Sfantul Gheorghe, unde va fi amenajat un amfiteatru si vor fi puse in valoare vestigiile arheologice descoperite. O prima latura a acestui amfiteatru poate fi deja observata, dar mai este inca mult de lucru…
Lucrarile au fost oprite vreme de cateva luni bune in Piata Sfantul Gheorghe, dupa ce si-au terminat treaba arheologii, reprezentantii municipalitatii motivand ca nu s-a putut lucra peste tot in zona Cetate pentru ca s-a impus o reproiectare in urma vestigiilor istorice descoperite si sunt necesare anumite aprobari avand in vedere ca vorbim despre un proiect pe bani europeni.
In ceea ce priveste proiectul de reamenajare propus pentru Piata Sf. Gheorghe, intentia autoritatilor este de a realiza un asa-zis amfiteatru acolo – asa-zis pentru ca forma nu va fi una circulara -, de unde timisorenii si vizitatorii orasului vor putea vedea vestigiile care vor fi conservate in respectiva piateta.
Una din laturile cu trepte se contureaza deja, o structura similara urmand sa fie realizata si in partea opusa, spre liniile de tramvai.
„S-a terminat partea care nu necesita modificari. In cateva zile vom depune solicitarea de aprobare a proiectului tehnic modificat. In Piata Sfantul Gheorghe va fi un amfiteatru pentru tot felul de manifestari, de ceremonii. Vom avea trepte pe doua laturi. Spatiul acela va fi o piata speciala, in care vor fi marcate si relatiile de infratire ale orasului. Va fi pavat cu caramida clincherizata. Scopul este punerea in valoare a vechii biserici iezuite si este un zid despre care arheologicii spun ca face parte din vechea moschee a Sultanului Invingator. De-a lungul istoriei, orientarea acestei piatete a fost una diferita, se va arata spatiul acesta public in toata evolutia sa istorica”, a explicat managerul de proiect din cadrul primariei, Aurelia Junie.
Arhitectul Radu Mihailescu, implicat in acest proiect, a prezentat o prima varianta de amenajare pentru Piata Sf. Gheorghe la inceputul anului, scrie tion.ro.
„Am propus sa extindem limitele pietei, s-o impingem ca si tratare pe latura de nord. Piata Sf. Gheorghe va avea un alt tip de paviment, pentru a marca faptul ca se intra de pe bulevardul foarte circulat intr-un nou tip de spatiu, ma refer la tesutul orasului vechi. S-au descoperit zidurile bisericii, alaturi de ele ziduri ce faceau parte dintr-o constructie anterioara bisericii iezuite – moscheea, dar si o serie de alte edificii din perioada medievala. In urma consultarilor (…) am ajuns la concluzia ca dintre lucrurile descoperite merita sa fie pastrate si integrate in amenajarea ce urmeaza sa fie facuta doar zidurile bisericii iezuite si fragmentele descoperite ale vechii moschei. Fata de nivelul strazii, cota amfiteatrului coborat va fi la minus 1,80 m”, a explicat Mihailescu.

aurelia junie mihailescu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1282 (s) | 23 queries | Mysql time :0.041271 (s)