News Flash:

LOVITURA DE TEATRU! Curtea Constitutionala a respins sesizarile lui Klaus Iohannis si CSM privind OUG 13

8 Februarie 2017
897 Vizualizari | 0 Comentarii
curtea constitutionala1
Presedintele Curtii Constitutionale Valer Dorneanu a declarat, miercuri, ca nu exista un conflict juridic de natura constitutionala in privinta OUG 13 de modificare a Codurilor penale si ca guvernul Grindeanu a actionat legal in sfera lui de competenta.
Dorneanu a spus ca CCR se va propunta joi si asupra sesizarii Avocatului Poporului in privinta ordonantei abrogate.
"In situatia de fapt noi am constatat ca nu exista un asemenea conflict nici intre autoritatea judecatoreasca si Guvern, nici intre Parlament si Guvern", a declarat presedintele CSM, Valer Dorneanu, cu privire la sesizarea transmisa CCR de presedintele Romaniei si CSM ca existand intre puterea legislativa si Guvern pe de-o parte, intre CSM si Guvern.
Valer Dorneanu a afirmat ca nu orice conflict dintre autoritati indeplineste conditia unui conflict juridic de natura constitutionala.
"Doar acel conflict intruneste intruneste elementele conflictului de competenta in care o parte sau partile isi aroga puteri, atributii, competente, din sfera de activitate a celorlalte autoritati sau cand o autoritate isi declina competenta, nu isi exercita rolul pe care il are potrivit obligatiilor sale sau refuza sa indeplineasca un asemenea lucru", a subliniat presedintele CSM.
CCR a decis ca nu exista niciun conflict intre Parlament si Guvern.
"In privinta naturii conflictului dintre Parlament si Guvern, s-a spus ca in acest caz Guvernul si-a arogat o putere de legiferare care nu este atribuita prin Constitutie si ca a exagerat prin utilizarea OUG. Este adevarat ca potrivit principiului separatiei puterilor, Parlamentul este cel care are suverantitatea legislativa si competenta de a da legi organice primare. Guvernul de regula nu are o asemenea competenta. In mod exceptional, chiar insa chiar prin Constitutie Guvernul poate fi delegat de puterea legislativa sa emita ordonante fie simple, fie de urgenta", a spus Dorneanu.
Daca in cazul ordonantelor simple acest lucru se deruleaza sub "controlul strict" al Parlamentului in sensul ca acesta "ii delimiteaza sfera", in cazul OUG, aceasta delegare este ceva mai larga, Guvernul putand sa le dea atunci cand are de rezolvat o situatie execeptionala care nu poate fi evitata altminteri, a spus presedintele CCR.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1317 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005693 (s)