News Flash:

Liber la prospectii pentru petrol si gaze, in judetul Timis

5 Octombrie 2014
1212 Vizualizari | 0 Comentarii
NIS Petrol Romania a anuntat, la Sannicolau Mare, deschiderea activitatilor de prospectare geofizica pentru petrol si gaze naturale in perimetrele comunale din Periam si Biled, suprafata pe care se desfasoara operatiunile fiind de 580 km patrati din aria localitatilor Cenad, Dudestii Vechi, Valcani, Beba Veche, Tomnatic, Teremia Mare, Comlosul Mare, Gottlob si Sannicolau Mare. 
Reprezentantii NIS Petrol Romania au explicat, la fata locului, ca activitatile de prospectare geofizica pe care le deruleaza in zonele amintite sunt sigure si legale, perioada de prospectie urmand sa se incheie in ianuarie 2015. 
"Prospectarea geofizica este principala metoda folosita, inca din anii '50 in Romania, pentru investigarea structurilor geologice si stratigrafice complexe din subsol, ce pot prezenta situatii favorabile acumularii hidrocarburilor. Procesul consta in masurarea timpului de propagare a undelor sonore de mica intensitate, de la punctul de generare determinat cu exactitate la suprafata pamantului, pe drumul de emisie si, ulterior, reflectie a undelor catre punctele de receptie", a explicat geologul Mikhail Danilin, director executiv Upstream, NIS Petrol. 
El a detaliat ca etapele acestui proces presupun, pe de-o parte, marcarea pe teren, de catre echipa de topografi, din 40 in 40 de metri, prin picheti (tarusi de lemn cu inaltimea de 50-60 cm, infipti manual in pamant) a viitoarelor puncte de generare si de receptie a semnalului seismic, pe linii seismice (profile), in concordanta cu specificatiile proiectului, in locatii stabilite cu precizie, iar pe de alta parte, generarea undelor elastice din fiecare locatie de pe aliniamentul de generare (sursa), prin actiunea de vibrare controlata produsa de un sistem hidraulic a unei placi metalice (presa), amplasata si ancorata pe suprafata solului prin greutatea utilajului care o si transporta (vibrator). 
Danilin a subliniat faptul ca potrivit Constitutiei si legilor in vigoare, statul are dreptul de acces si de a intreprinde lucrari in subsolul unui teren aflat in proprietate privat, iar NIS Petrol actioneaza in numele statului pe perimetrele EX 7 Periam si EX 8 Biled, iar conform legii fundamentale a Romaniei bogatiile subsolului fac obiectul exclusiv al proprietatii publice a statului roman. 
"NIS Petrol desfasoara in perimetrele din Timis activitati de prospectare geofizica in conformitate cu legislatia din Romania. Etapa de prospectare presupune o trecere temporara a echipamentelor partenerilor nostri pe terenurile din zona, in virtutea dreptului de servitute legala. Legea petrolului instituie in favoarea titularului de acord petrolier, acest drept de servitute legala, care include un drept de trecere. Activitatea este tranzitorie si lasa terenurile din zona in starea lor initiala", a adaugat reprezentantul NIS Petrol. 
Geologul a mai precizat ca NIS Petrol Romania respecta dreptul de proprietate si munca cetatenilor din aceasta zona, astfel ca pentru eventualele daune aduse culturilor, compania le ofera despagubiri celor care lucreaza terenurile din perimetrele respective. De asemenea, a adaugat el, orice cale de acces afectata de desfasurarea lucrarilor in perioadele ploioase va fi reconstruita pe cheltuiala companiei, in cel mai scurt timp. 
"Inca de la lansarea acestui proiect, populatia locala a fost informata asupra operatiunilor pe care compania si partenerii sai le desfasoara in zona prin anunturi in publicatiile locale, discutii fata in fata cu proprietarii si arendasii de terenuri, precum si prin notificari scrise", a explicat Danilin. 
Partenerii NIS Petrol Romania in acest proiect sunt companiile GEOLINK, care furnizeaza servicii de autorizare si de management de proiect, NAFTAGAS Naftni Servisi D.O.O. Novi Sad - Sucursala Timisoara, care se ocupa de serviciile de achizitie date 3D in perimetrele petroliere cu respectarea proiectului aprobat, si VIROM, in sarcina careia este asigurarea suportul logistic pentru echipele si echipamentele de prospectare geofizica. 
NIS (Nafta Industrija Srbije) este una dintre cele mai mari companii petroliere integrate pe verticala din sud-estul Europei. Activitatile sale includ explorarea, productia si procesarea petrolului si a gazelor naturale, precum si furnizarea unei game largi de produse petroliere. Pe langa Serbia, NIS este prezenta si in Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Ungaria si Romania, Turkmenistan, Angola, Belgia si Rusia. AGERPRES.ro

sannicolau mare
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1347 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007058 (s)