News Flash:

Lia Olguta Vasilescu: 3.600 euro pentru medici si ajutoare pentru firmele ce angajeaza ucenici

24 Februarie 2017
913 Vizualizari | 0 Comentarii
olguta vasilescu
Salariile medicilor vor porni de la un minimum de 1.200 de euro lunar, ajungând până la un maximum de 3.600 de euro în cazul medicilor din serviciile de urgenţă, iar firmele vor primi 250 de euro lunar pentru fiecare ucenic pe care îl vor angaja pentru 3 ani, anunţă ministrul Muncii.

Într-un interviu acordat agenţiei de presă MEDIAFAX, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat că la nivelul instituţiei au fost elaborate două proiecte de lege pentru stimularea angajării tinerilor.

Proiectele se află în faza de avizare şi prevăd că firmele vor primi 250 de euro lunar pentru fiecare ucenic pe care îl vor angaja pe o perioadă de cel puţin trei ani, iar pentru cei care vor oferi un loc de muncă unui absolvent de facultate, sub formă de stagiu de pregătire, tot pe o perioadă de trei ani, statul ar urma să dea 300 de euro lunar pentru fiecare tânăr încadrat.

De asemenea, ministrul Muncii a dat detalii cu privire la noua lege a salarizării şi a precizat că salariile medicilor vor porni de la un minim de 1.200 de euro lunar, ajungând până la un maxim de 3.600 de euro în cazul medicilor din serviciile de urgenţă. Această majorare ar urma să se facă progresiv, până la sfârşitul anului 2020.

Mai jos redăm interviul integral cu ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

Reporter: În postura de ministru cum se vede situaţia din ceea ce înseamnă muncă, ceea ce înseamnă legea salarizării, din tot acest ansamblu de justiţie socială, faţă de cum se vedea din postura de primar, de exemplu?

Olguţa Vasilescu: Mă ajută foarte mult să ştiţi pentru că fiind ordonator principal de credite şi semnând de fiecare dată ştatul de plată mi-am dat seama câte înechităţi sunt în sistemul de salarizare din România în sensul că persoane care aveau aceeaşi pregătire profesională şi aceeaşi vechime în muncă aveau salariile total diferite. Vă dau un exemplu. O persoană lua 2.000, o alta 4.000. Este foarte clar că toate aceste lucru, noi va trebui să le corectăm de acum înainte în legea unică a salarizării. Încercăm să schimbăm filozofia întregii legi pentru că indemnizaţiile vor fi separate de salariile, până acum au fost împreună. Se ştie clar că persoanele care beneficiază de indemnizaţii şi de salarii nu pot avea niciun fel de sporuri, nici măcar de sporul de vechime nu beneficiază şi atunci se ajungea în situaţia iarăşi vă dau exempul primăriilor în care primarul era undeva la jumătatea schemei între angajaţii primăriei pentru că toţi directorii cu sporuri, cumulate, şi chiar nivelul de salarizare care era inechitabil ajungeau să aibă salarii mai mari decât primarii, nu mai vorbesc de secretarii de primărie care ajungeau la salarii de trei ori mai mari decât primarul.

Reporter: S-ar putea ca viitoarea lege a salarizării să pună semnul egal între primăriile de localităţi, între primăriile de sate, între cele de oraşe, de municipii?

Olguţa Vasilescu: Nu va fi chiar un semn de egalitate pentru că este clar că o primărie cu sub 1.500 de locuitori nu poate să fie cu acelaşi nivel de salarizare pentru angajaţi cu o primărie cu peste 200.000 de locuitori. Dar noi toate acestea le-am gradat astfel încât de exemplu primăriile care au peste 200.000 de locuitori să aibă toate acelaşi nivel de salarizare. Deci am ţinut cont de toate acestea.

Reporter: Există grade şi mai ridicate, de exemplu la primării unde există un milion de oameni, Bucureştiul are două milioane?

Olguţa Vasilescu: Aici vorbim de sectoare care intră tot la primăriile peste 200.000 de locuitori şi bineînţeles Primăria Generală unde salariul Primarului General va fi la nivel de ministru, exact cum a fost gândită şi Ordonanţa de Urgenţă dată acum doi ani de zile şi este logic să fie aici pentru primarul general al Capitalei gestionează două milioane de locuitori, ceea ce se întâmplă cu două milioane de locuitori şi evident poate să aibă gradul de ministru.

Reporter: Iar în cazul primăriilor micuţe care guvernează asupra a o sută, două sute, o mie, două mii de oameni?

Olguţa Vasilescu: Vor avea clar un nivel de salarizare mult mai mic. Am stabilit în etape până în o mie de locuitori, apoi între o mie şi 3 mii de locuitori, între 3 mii şi 5 mii de locuitori, 5 mii şi zece mii, de aici încep deja oraşele, se ajunge la peste 200 de mii de locuitori care este pragul maxim şi bineînţeles deasupra tuturor este primăria generală a capitalei. Dar încă o dată legea va avea două capitole distincte, unul pentru indemnizaţii aşa numiţii demnitari în care intră şi primarii şi viceprimarii binîneţeles pentru că ei nu beneficiază de salariu sau de alte sporuri şi de partea cealaltă angajaţii care sunt pe perioadă nedeterminată. Cititi interviul complet pe MEDIAFAX.ro 
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1130 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006312 (s)