News Flash:

LEGILE JUSTITIEI - Iordache, despre amendamentele controversate privind Codurile: Nu depasesc cadrul Directivei europene privind prezumtia de nevinovatie

14 Decembrie 2017
743 Vizualizari | 0 Comentarii
florin iordache2

Presedintele Comisiei pentru legile Justitiei, Florin Iordache, a precizat, joi, intrebat despre amendamentele controversate depuse la Codurile Penal si de procedura Penala, ca acestea nu depasesc cadrul Directivei europene privind prezumtia de nevinovatie.
Solicitat sa comenteze acuzatiile aduse de reprezentantii USR in Comisia speciala, potrivit carora „Parlamentul s-ar curata de dosare penale” daca amendamentele la Coduri vor trece in forma propusa, Iordache a replicat: "Sunt opinii. E problema lor. Au posibilitatea sa critice, sa depuna amendamente, deocamdata nu au depus”.
„Asa cum colegii liberali au depus anumite amendamente si pana luni si-au exprimat dorinta de a le nuanta si de a le rearanja, fara indoiala fiecare grup parlamentar are posibilitatea”, a spus Iordache.

El a evitat sa comenteze amendamentele controversate depuse.

„Nu intram pe detalii, sunt amendamente depuse, la dezbateri in Comisie vom hotari daca se adopta, nu se adopta, se modifica...”, a aratat Iordache.

Intrebat daca totusi, dupa opinia sa, aceste amendamente depasesc cadrul Directivei sau nu, Iordache a precizat ca nu depasesc cadrul Directivei europene privind prezumtia de nevinovatie.

PSD si ALDE au propus introducerea unui amendament la Codul de procedura penala care interzice efectiv orice „comunicare publica” referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul urmăririi penale și al judecarii cauzei in procedura de camera preliminară, incalcarea acestei „obligatii” fiind considerata infractiune.

Predoiu: Amendamentele la Coduri afecteaza politica penala a statului. Toader sa vina la Comisie

Deputatul PNL Catalin Predoiu a precizat, joi, ca amendamentele depuse la Codurile penale depasesc consolidarea prezumtiei de nevinovatie si afecteaza politica penala a statului, el solicitand prezenta ministrului Justitiei la dezbaterile din Comisia speciala.

„Solicitarea ferma catre dumneavoastra si catre Guvern este de a revizui acest proiect pana cand intram in dezbaterea lui, intrucat continutul lui, asa cum a fost distribuit, depaseste cu mult scopul Directivei si nu se mai opreste doar in marginea consolidarii prezumtiei de nevinovatie si a dreptului la aparare, ci afecteaza in mod serios politica penala a statului si capacitatea organelor de ancheta de a-si indeplini misiunea de combatere a infractionalitatii, inclusiv a coruptiei si a crimei organizate”, a precizat Predoiu, in Comisia speciala privind legile Justitiei.

„O alta cerere este aceea de a avea la aceasta masa pe tot parcursul discutiei legata de transpunerea Directivei pe ministrul Justitiei, Tudorel Toader. Acest proiect este unul de cooperare judiciara intre sistemele judiciare membre ale UE. O discutie pertinenta, profesionista, echilibrata nu poate avea loc fara ministrul Justitiei la aceasta masa”, a spus Predoiu, care a mai aratat ca PNL isi va revizui amendamentele si va inainta aceste amendamente pana luni cand se reiau lucrarile Comisiei speciale.

PSD si ALDE au propus introducerea unui amendament la Codul de procedura penala care interzice efectiv orice „comunicare publica” referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul urmăririi penale și al judecarii cauzei in procedura de camera preliminară, incalcarea acestei „obligatii” fiind considerata infractiune.

Textul amendamentului propus de PSD si ALDE la Codul de procedura Penala are urmatorul continut: "In cursul urmaririi penale și al judecarii cauzei în procedura de camera preliminara sunt interzise comunicarile publice, declarațiile publice precum și furnizarea de alte informații, direct sau indirect, provenind de la autorități publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele si persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Incalcarea acestei obligații reprezinta infracțiune si se pedepseste, potrivit legii penale”.

Alt articol propus de PSD si ALDE prevede ca ”in cursul procesului penal este interzisa prezentarea publica a persoanelor suspectate de savarsirea unor infracțiuni purtand catuse sau alte mijloace de imobilizare sau afectate de alte modalitati de natura a induce in percepția publica ca acestea ar fi vinovate de savarsirea unor infracțiuni”.

Tot PSD si ALDE propun ca audierea unei persoane sa nu poate dura mai mult de 6 ore din 24 de ore.

Pe de alta parte, UDMR propune un articol care prevede ca ”inainte de pronunțarea unei hotărâri de condamnare definitive, declarațiile publice și deciziile oficiale provenind de la autoritățile publice nu se pot referi la persoanele suspectate sau acuzate ca si cum acestea ar fi fost condamnate”.

Comisia pentru legile Justitiei va incepe de saptamana viitoare, luni, dezbaterile privind modificarea Codurilor Penal si de procedura Penala, scopul fiind transpunerea Directivei PE referitoare la prezumtia de nevinovatie.

Aceasta Directiva prevede ca statele membre "se asigura" ca persoanele suspectate si acuzate "beneficiaza" de prezumtia de nevinovatie pana la dovedirea vinovatiei conform legii.

Directiva se aplica "persoanelor fizice care sunt suspectate sau acuzate in cadrul procedurilor penale, in toate fazele procedurilor penale, din momentul in care o persoana este suspectata sau acuzata de comiterea unei infractiuni sau a unei presupuse infractiuni pana cand hotararea prin care se stabileste ca persoana respectiva a comis infractiunea in cauza ramane definitiva". 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1257 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005757 (s)