News Flash:

Legile Justitiei. Iohannis sesizeaza CCR pe Legea 304/2004 privind organizarea judiciara

4 Mai 2018
806 Vizualizari | 0 Comentarii
iohannis juramant 1

Presedintele Klaus Iohannis a sesizat, vineri, CCR in legatura cu neconstitutionalitatea Legii 304/2004 privind organizarea judiciara, care face parte din pachetul celor trei legi ale justitiei, informeaza Administratia Prezidentiala.
"Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, in forma ajunsa la promulgare dupa deferirea ei de trei ori Curtii Constitutionale si reexaminarea de catre Parlament pentru a fi pusa de acord cu deciziile de neconstitutionalitate adoptate de jurisdictia constitutionala, inca mai contine unele prevederi neconstitutionale. Astfel, prin continutul normativ, unele dintre prevederile legii mentionate incalca dispozitiile art. 1 alin. (3) si alin. (5), ale art. 11, ale art. 16 alin. (1), ale art. 26, ale 61 alin. (1), ale art. 69, ale art. 124 alin. (3), ale art. 125 alin. (2), art. 133 alin. (1), ale art. 132 alin. (1), ale art. 134 alin. (2) si alin. (4), precum si pe cele ale art. 147 alin. (2) din Constitutie, pentru argumentele expuse in cele ce urmeaza", se arata intr-un comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale remis MEDIAFAX.

Primul argument al sefului statului pentru cererea trimisa la Curtea Constitutionala se refera la un posibil paralelism intre o prevedere a Legii mentionate si un text din Constitutie.

"Primul punct din legea dedusa controlului de constitutionalitate modifica art. 1 alin. (1) din Legea nr. 304/2004 stabilind ca «Justitia se realizeaza prin Inalta Curte de Casatie si Justitie si prin celelalte instante judecatoresti stabilite de lege.» Aceasta dispozitie nou introdusa este o reproducere ad litteram a art. 126 alin. (1) din Constitutie, ceea ce reprezinta un paralelism legislativ. Normele de tehnica legislativa, la art. 16 din Legea nr. 24/2000, mentioneaza urmatoarele: „(1) In procesul de legiferare este interzisa instituirea acelorasi reglementari in mai multe articole sau alineate din acelasi act normativ ori in doua sau mai multe acte normative. Pentru sublinierea unor conexiuni legislative se utilizeaza norma de trimitere. (...) (4) Intr-un act normativ emis pe baza si in executarea altui act normativ de nivel superior nu se utilizeaza reproducerea unor dispozitii din actul superior, fiind recomandabila numai indicarea textelor de referinta. In asemenea cazuri preluarea unor norme in actul inferior poate fi facuta numai pentru dezvoltarea ori detalierea solutiilor din actul de baza", se arata in textul sesizarii transmise de Presedintie.


ccr administratia prezidentiala
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1131 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004915 (s)