News Flash:

Legenda lui Mos Nicolae

5 Decembrie 2016
1207 Vizualizari | 0 Comentarii
ghetute
In noaptea de 5 spre 6 decembrie traditia spune ca Mos Nicolae vine la geamuri si vede copiii care dorm si sunt cuminti, lasandu-le in cizmulite dulciuri si alte daruri.
Diferenta intre el si Mos Craciun, este ca Mos Nicolae nu se arata niciodata. Mos Nicolae este protagonistul povestei darurilor aduse pe furis copiilor. Insa, tot el este acela care-i pedepseste cu o nuielusa pe cei lenesi si neascultatori.
Cunoscut in Transilvania si cu numele de San-Nicoara, Sfantul Nicolae este cel mai popular sfant din Ardeal. Sarbatoarea lui a generat un adevarat folclor, de la darurile de Mos Neculai si pana la obiceiurile si legendele diferentiate de la sat la sat.
Originea acestei traditii este in povestea personajului legendar, care a existat cu adevarat si care s-a nascut in cetatea Patara din tinutul Lichiei, din Asia.
Sf. Nicolae, al carui nume grecesc inseamna biruitor de popor, s-a dovedit de timpuriu alesul Domnului, uimind de pe vremea cand era copil prin minunile pe care le facea. La decesul ambilor parintii, Nicolae si-a impartit averea nevoiasilor si a intemeiat manastirea Sionului de langa Mira, capitala Lichiei.
Crestinii sarbatoresc pe 6 decembrie moartea acestuia, iar moastele sale se afla in biserica din Bari, desi particele din ele au ajuns in mai multe biserici din lumea crestina. O mica parte din acestea se afla la Manastirea Aninoasa din judetul Arges si, din secolul XIX, mana dreapta a Sfantului Nicolae se pastreaza la Biserica Sf. Gheorghe Nou din Bucuresti.
Legenda lui Mos Nicolae
Cu toate ca sunt cunoscute 21 de miracole facute de Sf. Nicolae, cea mai cunoscuta este povestea celor trei fete sarace, care neavand zestre nu puteau sa se casatoreasca si urmau sa fie vandute de tatal lor unor barbati instariti. Legenda spune ca Nicolae, aflandu-le durerea, le-a aruncat fiecareia pe geam, intr-o noapte, cate un saculet de bani. Saculetii au cazut fie in ciorapii pusi la uscat, fie in ghete. De aici este obiceiul ca darurile de Mos Nicolae sa fie puse in ghetute.
Legenda lui Mos Nicolae s-a raspandit in toata lumea si a luat caracteristicile fiecarei tari. In Europa, in secolul al XII-lea, ziua Sfantului Nicolae a devenit ziua darurilor si a activitatilor caritabile.

mos craciun mos nicolae
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1268 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004939 (s)