News Flash:

Legea votului prin corespondenta, declarata CONSTITUTIONALA!

18 Noiembrie 2015
1177 Vizualizari | 0 Comentarii
vot
Curtea Constitutionala (CC) a decis, miercuri, ca Legea votului prin corespondenta, adoptata pe 28 octombrie, este constitutionala, respingand astfel sesizarile formulate de ALDE si UDMR.
Judecatorii constitutionali au luat in discutie doua sesizari privind Legea votului prin corespondenta, una inaintata de 30 de senatori si o alta formulata de 50 de deputati.
In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala a respins sesizarile de neconstitutionalitate formulate in cazul Legii privind votul prin corespondenta, de modificare si completare a Legii 208/2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, precum si pentru organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente.
Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, iar argumentatiile retinute in motivarea solutiei vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se va publica in Monitorul Oficial.
Legea a fost adoptata in 28 octombrie de Camera Deputatilor, forul decizional. Pe 19 septembrie, si Senatul a adoptat proiectul de lege.
In 3 noiembrie, ALDE a anuntat ca grupul sau parlamentar de la Senat, alaturi de grupul UDMR, senatori de la UNPR si PSD, respectiv, un senator independent au depus la Curtea Constitutionala o contestatie la legea votului prin corespondenta.
Camera Deputatilor a adoptat legea in forma propusa de Comisia de cod electoral, fiind prevazut ca acest tip de vot sa fie aplicat doar la alegerile parlamentare.
Proiectul de lege adoptat de Senat stabilea ca votul prin corespondenta se aplica si pentru alegerile prezidentiale si europarlamentare, dar reprezetantii PSD au propus ca acest vot sa fie doar pentru alegerile parlamentare, in timp ce UDMR dorea ca acest tip de vot sa fie valabil doar pentru scrutinul prezidential.
"Pentru prezindentiale sunt niste particularitati si mai avem pana in 2019, este un proiect-pilot, pana atunci vedem ce se intampla. Nu este ca nu vrem sa facem, dar am considerat ca vrem sa vedem ce se intampla in toamna lui 2016, cand votul prin corespondenta va fi aplicat la parlamentare", a explicat presedintele Comisiei, Gabriel Vlase (PSD), eliminarea din proiectul votului prin corespondenta a aplicarii lui in alegerile prezidentiale si europarlamentare, ramanand doar pentru alegerile parlamentare.
Comisia de cod electoral a decis, la propunerea PSD, si eliminarea din proiect a posibilitatii inscrierii online in registrul electoral pentru votul prin corespondenta, deputatul PNL Mihai Voicu criticand eliminarea si aratand ca "inregistrarea online este marele hatar, este esenta proiectului".
Membrii comisiei de cod electoral au mai stabilit, tot la propunerea PSD, ca va fi interzisa divulgarea secretului votului sub sanctiunea legii penale si ca exercitarea votului prin corespodenta este personala, iar exercitarea votului prin corespondenta in numele altei persoane va fi interzisa sub sanctiunea legii penale.
ALDE considera ca, prin aceasta modificare a legislatiei electorale, "sunt incalcate principii prevazute in Constitutia Romaniei".
"In primul rand caracterul direct al votului. Textul Constitutiei atribuie in mod imperativ votului un caracter direct, ceea ce inseamna, in intentia constituantului, prezenta efectiva a cetateanului in fata urnelor in vederea exercitarii dreptului la vot fara intermediul unui procedeu indirect sau al unei persoane interpuse", se arata intr-un comunicat de presa al ALDE.
"In al doilea rand, «votul prin corespondenta», asa cum este prevazut de catre initiatori pentru cetatenii romani domiciliati in afara teritoriului national, instituie in drept si in fapt un privilegiu pentru o categorie anume de cetateni, ceea ce este explicit interzis de Art.16 (1) din Constitutie, care prevede ca «cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari»", preciza sursa citata.
ALDE mai spunea ca "a atras atentia in repetate randuri asupra faptului ca formula votului prin corespondenta este birocratica, greoaie si in loc sa inlesneasca votul romanilor din strainatate, are efectul contrar" si ca, in plus, "ridica mari probleme privind posibila fraudare".
"Acestea sunt argumente care se adauga consideratiilor de ordin constitutional ridicate prin aceasta contestatie", precizeaza ALDE.
"ALDE a depus amendamente pentru renuntarea la votul prin corespondenta si trecerea la votul direct, dupa un model similar cu cel folosit de Germania si Franta. Din pacate, aceste amendamente nu au fost luate in considerare, ceea ce ne-a dus la initiativa de astazi", se mai arata in comunicat.
Si liderul UDMR, Kelemen Hunor, anunta atunci ca Legea votului prin corespondenta va fi atacata la Curtea Constitutionala. UDMR a acuzat ca forma adoptata de Senat nu garanteaza secretul votului prevazut de Constitutie.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1234 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005183 (s)