News Flash:

LEACUL UIMITOR pentru BRONSITE! Aceasta planta face minuni

12 Februarie 2017
1155 Vizualizari | 0 Comentarii
patlagina 1
Patlagina este o planta binecunoscuta si intrebuintata atat in medicina populara, cat si in cea culta. Este raspandita pe toate regiunile tarii, incepand de la ses pana la munte, intalnindu-se pe marginea drumurilor, in locuri necultivate, pe pasuni si fanete, precum si pe malurile raurilor. Apare incepand din luna mai pana in septembrie, asadar este aproape imposibil sa o ratati. Aveti grija insa sa adunati numai plantele inflorite, caci acum au un continut maxim de principii active. Adunati-le pe timp uscat, dupa ce s-a ridicat roua.
Frunzele contin mucilagii, acid citric, vitaminele A, C si K si au proprietati emoliente, fiind utilizate in bronsite cronice. Datorita taninului, au actiune astringenta si usor diuretica. In stare proaspata, frunzele de patlagina au efect antiinflamator si cicatrizant asupra plagilor. Deseori, planta este folosita in asociere cu alte specii (ca musetelul ori florile de nalba) in prepararea unor ceaiuri utile in afectiuni oculare, precum conjunctivita sau blefarita.
Pentru tratarea aterosclerozei faceti o infuzie din una-doua lingurite de pulbere de frunze peste care turnati 200 ml apa clocotita. Acoperiti vasul pentru 10-15 minute, apoi strecurati. Beti doua-trei cani de ceai zilnic.
Un efect deosebit in calmarea tusei la copii il are siropul. Maruntiti frunze proaspete, stoarceti sucul si amestecati-l cu miere in parti egale. Fierbeti amestecul timp de 20 de minute. Pastrati siropul in sticle inchise la culoare, prevazute cu dop.
Impotriva hipertensiunii arteriale folositi infuzia din o lingura de pulbere de frunze la o cana cu apa clocotita. Acoperiti vasul pentru zece minute. Luati cate o lingura de ceai la fiecare doua-trei ore…
In uz extern, se foloseste in tratarea ulcerului varicos infuzia din 30 g frunze uscate si maruntite la un litru de apa clocotita. Lasati vasul acoperit 25-30 de minute, dupa care strecurati. Faceti bai locale in zona afectata. Acelasi tratament este de ajutor in caz de ulceratii, rani purulente.

patlagina frunzele emoliente bronsite cronice
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1125 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004462 (s)