News Flash:

LEAC UIMITOR! Topinamburul, arma impotriva obezitatii si a diabetului. Vezi 9 motive pentru a manca mai des tuberculi de topinambur

8 Aprilie 2016
3000 Vizualizari | 0 Comentarii
topinambur
Topinamburul (Helianthus tuberosus) este o planta erbacee perena din familia Asteraceae, cultivata ca leguma pentru tuberculii sai bogati in inulina. Mai este cunoscut si sub denumirile: napul de pamant, mar de pamant, cartofi porcesti, napi porcesti, picioci, trufe, pere iernatice

Are o tulpina inalta ce poate creste pana la 1,5 m (in cazuri exceptionale chiar 3 m), frunze mari, cu o textura aspra, paroasa, a caror dimensiune descreste de la baza spre varf. Florile, cu petale galben-intens, seamana cu cele de floarea-soarelui, cu o adunatura de mici florete (10-20) in centru. Partea vegetativa a plantei se usca toamna, iar primavara rasare din nou din tuberculii subterani. 

Tuberculii plantei au o forma neregulata, rotunda sau alungita, cu prutuberante si dimensiunii variind intre 7 si 10 cm. Ca aspect aduc cu radacina de ghimbir, iar culoarea lor poate varia de la brun, la alb, rosu si chiar violet.

Napul-porcesc contine proteine, dar deloc grasimi si, poate surprinzator, estelipsit de amidon, ceea ce il face recomandat persoanelor cu diabet. Este bogat in potasiu, fier, fibre, fosfor, cupru, niacina (vitamina B3) si tiamina (vitamina B1). 

Principala sa calitate, insa, este cantitatea mare de inulina, un carbohidrat bogat in fructoza, care ii confera un gust dulce placut. Cu cat este mai mult timp depozitat cu atat gustul va fi mai dulce, datorita unor procese chimice care descompune inulina in fructoza - acest lucru este important in procesul de utilizare a napului-porcesc, caci organismul uman nu are abilitatea de-a procesa inulina. De aceea este de preferat sa gatim cu napii tinuti o vreme la camara, ca ei sa treaca prin acel procesc natural de transformare. In caz contrar, napii abia scosi din pamant si consumati pot cauza dureri de stomac si flatulenta. 

Topinamburul in gastronomie
Tuberculii au fost folositi in moduri similare cartofului - au aceeasi consistenta si textura, dar un gust mai dulce. Datorita carbohidratilor au tendinta de-a deveni prea moi la fierbere, dar isi pastreaza textura cand sunt preparati la abur. Sunt excelenti copti, gratinati, sub forma chipsuri, dar pot fi, de asemenea, baza unei delicioase supe creme.

De asemenea, tuberculii pot fi ingredient principal intr-o salata de cruditati foarte satioasa, gustoasa si usor de preparat. Se rade topinamburul impreuna cu morcov, telina, radacina de patrunjel (sau alte legume, dupa gustul fiecaruia), ceapa, se adauga putin maioneza sau un dresing preferat si obtineti o salata hranitoare.

Proprietatile terapeutice ale topinamburului 
Curata organismul de toxine si reziduuri
Topinamburul este cea mai bogata sursa de inulina din natura. Inulina este o polizaharida naturala unica, cu 95% fructoza. Acest carbohidrat se mai gaseste si in radacinile de cicoare, papadie si alte plante, dar in cantitati mai mici.

Inulina are actiune benefica de la nivelul stomacului pana la tractul gastro-intestinal, unde se absoarbe in sange. Leaga o mare cantitate de substante care nu sunt necesare organismului, ajutind astfel la eliminarea metalelor grele, a radionuclizilor, a colesterolului, a acizilor grasi, a diferitilor compusi chimici toxici. Inulina stimuleaza capacitatea de contractare a peretilor intestinali, ceea ce accelereaza curatarea organismului de toxine si reziduuri. 

Regleaza secretia de insulina, previne si trateaza diabetul
Cercetarile au aratat ca administrarea de topinambur duce la o scaderea glicemiei, dar si la o stabilizarea acesteia, atat la persoanele sanatoase, cat si la cele care deja sufera de diabet de tip II. 

Scade colesterolul, regleaza tensiunea, previne bolile de inima
Topinamburul reduce si stabilizeaza tensiunea arteriala, fiind de folos hipertensivilor. Totodata, scade valorile colesterolului rau. In felul acesta previne ateroscleroza si este ideal in profilaxia infarctului si a accidentului vascular cerebral. Unul dintre efectele terapiei cu extracte de topinambur este si reducerea procentului de trigliceride din sange. 

Stimuleaza imunitatea
Administrarea topinamburului favorizeaza dezvoltarea in intestin a asa-numitelor bacterii prietenoase, care stimuleaza sistemul imunitar. Astfel, organismul devine mai rezistent la infectii respiratorii si de alt tip. 

Trateaza candidoza digestiva
Infectia cu Candida albicans nu rezista in fata acestei plante medicinale. Un studiu american a aratat ca principiile active din topinambur, administrate intern, sunt un stimulator extraordinar al dezvoltarii lacto-bacteriilor in tubul digestiv. Aceste bacterii inhiba dezvoltarea Candida albicans si a altor ciuperci parazite. 

Pe de alta parte, aceeasi planta faciliteaza schimbarea pH-ului, de la unul acid, care favorizeaza dezvoltarea fungilor, spre unul alcalin, ostil acestor microorganisme. 

Trateaza constipatia, previne cancerul de colon
Inulina din compozitia topinamburului normalizeaza flora intestinala, stimuleaza peristaltismul intestinal, fiind un remediu bland si totodata puternic impotriva constipatiei. Are efecte exceptionale in cancerul la colon, stopand stazele, prevenind inflamatiile intestinului. 

Leac in probleme digestive
Indigestia si dispepsia se trateaza tot prin administrarea de topinambur, care sporeste usor secretia de bila si de sucuri gastrice. Sucul de topinambur este un adevarat pompier in lupta cu arsurile gastrice, avand proprietati de reducere a aciditatii.

Scade apetitul, topeste grasimea
Topinamburul este renumit pentru capacitatea de a scadea apetitul, fiind ideal in curele de slabit. Pur si simplu, un comprimat din aceasta planta poate tine loc de gustare. In cadrul unui studiu german, pacientii care au luat topinambur au slabit cu 40% mai mult decit cei care au incercat alte regimuri. Explicatia acestora: "Nu ne-a mai fost atat de foame!". 

Este ideal pentru persoanele supraponderale, obeze sau cu dereglari metabolice pentru ca le ajuta sa slabeasca putin cate putin, iar rezultatele obtinute in timp sunt stabile si fara riscuri pentru sanatate. 

Reduce durerile articulare, previne osteoporoza
Utilizarea sa sistematica duce la reducerea semnificativa, si uneori chiar definitiva, a durerilor de spate si de articulatii. Iata de ce este recomandat in boli ale aparatului locomotor si pentru buna functionare a articulatiilor: artrita reumatoida, osteohondroza a coloanei vertebrale, cocsartroza, osteoartroza deformanta. 

De asemenea, este benefic in osteoporoza, datorita continutului mare de calciu dar si datorita capacitatii de a favoriza asimilarea acestui mineral din alte surse alimentare: lactate, nuci, soia, broccoli, legume cu frunze verzi. 

topinamburul helianthus tuberosus familia asteraceae leguma proteine
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1234 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005311 (s)