News Flash:

Laureatul Premiului Nobel pentru Chimie vine la Timisoara

26 Mai 2016
1007 Vizualizari | 0 Comentarii
Stefan W Hell
Stefan Walter Hell, banateanul laureat al Premiului Nobel pentru Chimie, se intoarce la Timisoara. El va primi titlul de Cetatean de Onoare al Timisoarei si va vizita Liceul Lenau, pe care l-a absolvit in 1978.
Stefan Hell va fi prezent vineri, de la ora 12, in Sala de consiliu a Primariei Timisoara, la ultima sedinta de consiliu din actualul mandat, pentru a primi titlul de Cetatean de Onoare al orasului. Alaturi de el vor fi si Hartmut Koschyk – imputernicitul nemtilor pentru problemele imigrantilor de origine germana si minoritati nationale din cadrul Ministerului Federal de Interne si Rolf Maruhn – consulul Germaniei la Timisoara, scrie tion.ro.
Stefan Walter Hell s-a nascut in 23 decembrie 1962, in Arad, intr-o familie de svabi banateni. A urmat cursurile Liceului Nikolaus Lenau din Timisoara intre anii 1977 si 1978. Mai apoi a emigrat cu familia in Republica Federala Germania, iar intre anii 1991 si 1993 a lucrat la European Molecular Biology Laboratory, in cadrul laboratorului principal din Heidelberg, unde a reusit sa demonstreze practic principiul microscopiei 4Pi si sa imbunatateasca considerabil rezolutia in profunzime.
Din anul 1993 a ocupat un post la Universitatea Turku din Finlanda, unde a fost sef de echipa in Departamentul de fizica medicala, unde a dezvoltat principiul microscopului STED, un microscop de fluorescenta.
In acelasi timp, in perioada 1993-1994, a activat timp de sase luni ca Visiting Scientist, in cadrul Departamentului Engineering Science de la Universitatea Oxford.
Doi ani mai tarziu, in 1996, a obtinut calificarea postdoctorala care permite in Germania obtinerea pozitiei de profesor universitar (n.r. Habilitation). Anul urmator s-a angajat la Institutul Institutul Max Planck pentru Chimie Biofizica din Göttingen, unde s-a axat pe cercetari in domeniul microscopiei optice. In 2002 a devenit directorul institutului.
Un an mai tarziu, in 2003, a obtinut o pozitie de conducator al Sectiei de microscopie optica de mare rezolutie din cadrul DKFZ, pentru ca in 2004 sa fie numit profesor la Universitate.
Activitatea sa stiintifica s-a concretizat prin scrierea a aproape 250 de articole in publicatiile de specialitate si a peste 30 de carti. Este membru de onoare al Academiei Romane din 2012. Este director in Institutul Max Planck de Chimie Biofizica (Karl-Friedrich-Bonhoeffer-Institut) din Göttingen. A primit nenumarate premii si distinctii, iar in 2014 a castigat Premiul Nobel pentru Chimie.

stefan hell
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1879 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006415 (s)