News Flash:

Laura Codruta Kovesi a sesizat Inspectia Judiciara in cazul dezvaluirilor lui Sebastian Ghita

10 Ianuarie 2017
1062 Vizualizari | 0 Comentarii
codruta
Procurorul sef al Directiei Nationale AnticoruptieLaura Codruta Kovesi, cere Inspectiei Judiciare sa efectueze verificari cu privire la situatia constatata in legatura cu declaratiile facute de Sebastian Ghita.

"In temeiul dispozitiilor art. 75 alin. (1) din Legea nr.303/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, privind statutul judecatorilor si procurorilor, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie cere Inspectiei Judiciare sa efectueze verificari cu privire la situatia constatata in legatura cu declaratiile facute de Ghita Sebastian Aurelian (fost deputat trimis in judecata in doua dosare pentru fapte de coruptie si asimilate coruptiei si inculpat in alte doua cauze pentru infractiuni similare, in prezent dat in urmarire internationala in vederea arestarii preventive) in cadrul unei serii de inregistrari video, prezentate in mod succesiv de postul RomaniaTV in perioada 28 decembrie 2016 - 5 ianuarie 2017 si preluate si de alte institutii media”, arata Codruta Kovesi in sesizarea Inspectiei Judiciare.


Sesizarea Inspectiei Judiciare are in vedere urmatoarele:


- afirmatiile tendentioase si mincinoase, facute de o persoana care in prezent este inculpata in mai multe dosare (fie in curs de judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie, fie in investigare la Directia Nationala Anticoruptie) sunt de natura sa submineze autoritatea judecatoreasca si sunt de natura a pune in discutie deontologia profesionala a magistratilor.

- afirmatiile urmaresc decredibilizarea Directiei Nationale Anticoruptie si a activitatii procurorului sef al institutiei, precum si a sistemului judiciar in general, prin inducerea in opinia publica a ideii ca activitatea procurorilor nu se desfasoara in limitele cadrului legal.

- afirmatiile lansate in spatiul public acrediteaza ideea ca independenta si impartialitatea procurorilor este influentata de persoane cu anumite interese, iar solutiile sunt dispuse in mod arbitrar, neavand la baza elemente de probatiune administrate legal.

- afirmatiile pot avea drept consecinta crearea unei stari de neincredere in justitie in ansamblul sau, prin afectarea prestigiului justitiei.
Prin prisma celor mentionate, se poate aprecia ca afirmatiile au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natura sa aduca atingere independentei sistemului judiciar.


Acestea creeaza dubii greu de inlaturat cu privire la independenta magistratilor, acreditand ideea ca activitatea procurorilor implicati in infaptuirea procesului judiciar se desfasoara cu incalcarea principiului consacrat de art. 2 din Codul de procedura penala, conform caruia procesul penal se desfasoara conform dispozitiilor prevazute de lege.


In sesizare se arata ca afirmatiile tendentioase si mincinoase lansate in spatiul public de GHITA SEBASTIAN AURELIAN nu sunt singulare.


De aceea prezentei sesizari i-au fost atasate anexele din care rezulta ca, incepand cu luna aprilie 2016, chiar de la Tribuna Parlamentului Romaniei, apoi in mass media, acesta a avut constant manifestari publice prin care actul de justitie a fost diabolizat, justitia fiind prezentata ca fiind un factor nociv pentru democratie.


Cu toate ca prin deciziile Inspectiei judiciare si ale Plenului C.S.M. s-a statuat ca afirmatiile acestuia din spatiul public nu au fundament si constituie o diseminare de informatii tendentioase, acesta a continuat sa lanseze afirmatii denigratoare, urmarind sa induca ideea ca justitia este abuziva.


Inspectia judiciara, in rapoartele intocmite, a remarcat ca acesta lanseaza acuzatii in spatiul public, in scopul dezinformarii opiniei publice asupra modului de functionare a sistemului judiciar cu efect profund negativ asupra increderii in sistemul judiciar.


Repetarea acestor afirmatii tendentioase necesita noi demersuri din partea C.S.M., singurul garant al independentei justitiei, deoarece au generat si genereaza zilnic discutii in cadrul emisiunilor televizate, in presa scrisa, inducandu-se si accentuandu-se ideea unei functionari anormale si incorecte a sistemului judiciar, acreditandu-se ideea ca instantele de judecata si Directia Nationala Anticoruptie instrumenteaza dosarele preferential si contrar legii.


Acest mod de expunere publica demonstreaza existenta unei campanii de presa pentru a induce in constiinta colectiva ideea ca sistemul judiciar este la discretia unor persoane cu functii de conducere care nu respecta Constitutia Romaniei si legile tarii.

Avand in vedere ca aceste aspecte au fost constatate si prin raportul Inspectiei Judiciare din 13.12.2016, nr. 7989/IJ/4215/DIJ/1792/DIP/2016, in sesizare se arata ca sunt absolut necesare demersuri pentru a stopa acest mod brutal in care, in ultimul an, sistemul judiciar este supus unui proces fara precedent de destabilizare si decredibilizare.


Demersul prezent le-a fost adus la cunostinta si ministrului Justitiei, precum si procurorului general al Romaniei", se arata in comunicatul DNA.

procurorul sef directiei nationale anticoruptie codruta kovesi
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1314 (s) | 32 queries | Mysql time :0.009822 (s)