News Flash:

La Multi Ani, timisoreni! Astazi este Ziua Timisoarei. Manifestarile se incheie cu un foc de artificii

3 August 2014
1380 Vizualizari | 0 Comentarii
Municipalitatea timisoreana sarbatoreste in acest sfarsit de saptamana 95 de ani de la intrarea primelor trupe romanesti in oras, pe 3 august 1919, si instaurarea administratiei in limba romana.
Pentru a marca evenimentul, Primaria Timisoarei organizeaza trei zile de evenimente ce stau sub semnul manifestarilor culturale. 

Duminica, 3 august
, va avea loc o intalnire cu Alice Francis si Oceana tot in Piata Victoriei, manifestarile incheindu-se cu un foc de artificii.
Sarbatorirea Zilei Timisoarei la 3 august a fost hotarata in 1999 de Consiliul Local.
Potrivit istoricului Vasile Dudas, la 2 august 1919, in dimineata unei zile de sambata, la ora 8.00, au intrat in Timisoara 400 de jandarmi romani, urmati, dupa-amiaza, de altii 500. Ziua urmatoare, duminica, 3 august, trupele romanesti, sub comanda generalului Virgil Economu, ajungeau si ele in Timisoara.
Administratia romaneasca a fost instalata la 28 iulie 1919, odata cu primul prefect roman, dr. Aurel Cosma. 
Existenta asezarii Timisoara este dovedita de o serie de marturii arheologice inca din secolul al X-lea. Asezarea este amintita, indirect, si intr-un act din anul 1177 in care se consemneaza printre demnitari un anume Pancracius, 'comes Temisiensis' (comite al Timisului), care avea resedinta la Timisoara. Unii cercetatori devanseaza data atestarii documentare si sustin ca prima mentiune a Timisoarei este cuprinsa intr-un act din anul 1138. Multi autori ai unor lucrari despre Banat si orasul de pe Bega considera ca localitatea apare atestata, pentru prima oara, intr-un act din 1212, cu numele de Castrum Timisiensis (sau Castrum regium Themes). 
Orasul de pe Bega a devenit, in timp, unul dintre vestitele centre economice si culturale ale Romaniei. Important nod feroviar si rutier al tarii, Timisoara are si un aeroport international, inaugurat la 1 noiembrie 1980. Aici a luat fiinta primul teatru, in 1753, in Timisoara aflandu-se in prezent trei teatre dramatice de stat, un teatru de opera si balet, alaturi de unul de marionete si papusi. Numeroase muzee, galerii de arta, case de cultura, universitati, lacase de cult intregesc tabloul cultural al orasului. 
Tot in orasul de pe Bega a fost inaugurata prima linie de tramvai cu cai, de sase kilometri lungime, la 8 iulie 1869. Timisoara devenea primul oras din tara si al cincilea din lume care folosea tramvaiele ca mijloc de transport in comun. Si iluminatul public cu gaz a fost introdus tot pentru prima oara la Timisoara in 1855, iar la 12 noiembrie 1884 devenea primul oras din Europa iluminat public cu electricitate. AGERPRES

municipalitatea timisoreana limba romana consiliul local
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1134 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005968 (s)