News Flash:

LA MULTI ANI, MARINARI! Festivitati dedicate Zilei Marinei, la Constanta: Mai multi militari au lesinat in timpul ceremoniilor

15 August 2014
701 Vizualizari | 0 Comentarii
Mai multi marinari militari au lesinat, vineri dimineata, in timpul festivitatilor de Ziua Marinei, de la Constanta, avand nevoie de ingrijiri medicale, la ora transmiterii acestei stiri manifestarile fiind in plina desfasurare.
In timpul slujbei religioase oficiate de mai multi preoti in frunte cu Inalt Preasfintitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, patru militari aflati pe faleza din fata Comandamentului Flotei au lesinat. Desi ei si-au revenit repede, au fost dusi la Ambulantele aflate in zona pentru a primi ingrijiri medicale.
In prezent, manifestarile prilejuite de Ziua Marinei sunt in plina desfasurare la Constanta, la eveniment participand si ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa.
Cateva mii de persoane sunt prezente, vineri, pe faleza din Constanta, la manifestarile prilejuite de Ziua Marinei, programul cuprinzand ceremonii militare si religioase, exercitii demonstrative, jocuri marinaresti si spectacole.
Sarbatorita pentru prima data in anul 1902, la Constanta, Ziua Marinei a ajuns la cea de-a 112-a aniversare. Manifestarile au inceput, la Constanta, in jurul orei 10.00, cand oficialitatile locale si centrale prezente la eveniment au fost intampinate de Garda de Onoare cu muzica militara, iar apoi a avut loc ridicarea pavilionului la catargul din dreptul Comandamentului Flotei si ridicarea pavilionului si marelui pavoaz la bordul navelor din dispozitiv, iar apoi a avut loc o slujba religioasa si au fost depuse ancore de flori in mare.
Programul manifestarilor de Ziua Marinei mai cuprinde sosirea alaiului Zeului Neptun si exercitii demonstrative prezentate de militari si nave ale Fortelor Navale, printre care Bricul Mircea, distrugatorul Marasesti si fregatele Regele Ferdinand si Regina Maria, manifestarile urmand sa se incheie in jurul orei 12.00, cu defilarea garzii de onoare.
La ora 13.00, Zeul Neptun, impreuna cu alaiul sau, se va deplasa in Portul Tomis, unde, pana la ora 15.00, va patrona jocurile marinaresti. De la ora 19.00, tot in Portul Tomis, va fi organizat un concert, iar pe mare va avea loc ceremonialul de coborare a pavilionului, geacului si marelui pavoaz. Ziua se va incheia cu Retragerea cu torte, pe itinerariul Comandamentul Flotei - Piata Ovidiu - Prefectura Constanta, incepand cu ora 22.00.
Pe parcursul manifestarilor, traficul auto este restrictionat in zona peninsulara a Constantei, de la Poarta 2 Port spre Comandamentul Flotei, pe Bulevardul Marinarilor. Din acest motiv, organizatorii recomanda folosirea mijloacelor de transport in comun in zona mentionata.
Si in zona de sud a litoralului vor fi organizate festivitati de Ziua Marinei, manifestari similare - ceremonii militare, parade navale, exercitii demonstrative, jocuri marinaresti si spectacole de muzica si dansuri populare - avand loc si in Sulina, Tulcea, Braila si Galati, dar si la Timisoara si Bucuresti.
Ziua Marinei este sarbatorita de mai bine de un secol, in fiecare an pe 15 august, odata cu sarbatorirea Sfintei Marii - Praznicul Adormirii Maicii Domnului. Prin adresa din 6 august 1902, Cristea Georgescu, primarul Constantei, din dorinta de a atrage turisti, se adresa primarilor comunelor urbane resedinte de judet din toata tara, atentionandu-i asupra semnificatiei acestei sarbatori: ”Cu ocazia serbarii zilei de 15 august a.c. - Sfanta Maria -, patroana Marinei, vor avea loc in apele Constantei si pe uscat niste serbari demne de vazut precum regale, alergari, corabia Argonautilor si altele”. Mediafax.ro

ziua marinei
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0996 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013269 (s)