News Flash:

Kovesi: "Recuperarea prejudiciilor ar putea descuraja coruptia"

10 Martie 2015
1523 Vizualizari | 1 Comentarii
Recuperarea prejudiciilor constatate prin hotarari judecatoresti definitive ar putea sa descurajeze coruptia, iar scopul pedepsei penale ar fi si astfel atins, a declarat, marti, procurorul sef al DNA, Codruta Kovesi, precizand ca peste 310 milioane de euro asteapta sa fie executate.
Intrebata, inainte de a intra la bilantul Ministerului Public, daca modelul francez este cea mai buna varianta pentru noua structura care va fi infiintata pentru confiscarea bunurilor provenite din infractiuni, Codruta Kovesi a spus: "Modelul francez este un mod eficient, prin ceea ce ne arata datele statistice publicate de aceasta institutie. Noi sustinem orice formula legislativa sau institutionala care va duce la confiscarea efectiva a bunurilor indisponibilizate si fata de care s-a dispus confiscarea".
Seful DNA a subliniat ca este extrem de important ca scopul pedepsei penale sa fie atins si prin recuperarea acestor prejudicii.
"Asa cum am spus si la bilantul DNA, peste 310 milioane de euro asteapta sa fie executate. Sunt hotarari definitive care pot fi executate. Daca aceasta suma ar intra efectiv in bugetul de stat, spre exemplu, ar putea fi dublate salariile medicilor pe anul urmator sau ar putea fi folositi in alte variante. Este extrem de important ca scopul pedepsei penale sa fie atins si prin recuperarea acestor prejudicii care, repet, sunt luate prin hotarari definitive si trebuie executate. Astfel, ar putea fi descurajata coruptia, iar scopul pedepsei, care nu este doar represiv, ci este si unul preventiv, ar fi atins", a mai spus Kovesi.
Guvernul va crea o structura speciala pentru valorificarea la nivel national a bunurilor confiscate in cadrul procedurilor judiciare penale, in incercarea de a creste gradul de valorificare a creantelor provenite din infractiuni la cel putin 25 la suta, nivelul actual de valorificare fiind extrem de scazut. Noua structura va fi denumita "Oficiul National de Management al Bunurilor Sechestrate/Confiscate" si va primi avizul Guvernului pana la sfarsitul lunii martie, releva un document consultat de MEDIAFAX.

recuperarea prejudiciilor
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1164 (s) | 38 queries | Mysql time :0.007306 (s)