News Flash:

Judecatorii au desfiintat inca un dosar al parchetului condus de Laura Codruta Kovesi

27 Martie 2017
1072 Vizualizari | 0 Comentarii
codruta2
Excesul de zel al parchetului condus de Laura Codruta Kovesi in dosarele de abuz in serviciu se intoarce ca un bumerang impotriva DNA si a credibilitatii acestei institutii. Valul de achitari in instanta incasate de procurorii anticoruptie scoate la iveala cazuri incredibile, in care functionarii statului au fost retinuti si defilati demonstrativ cu catuse pentru fapte despre care instanta constata ca nu au fost comise cu vinovatia ceruta de lege sau ca nu sunt prevazute de legea penala.
Un astfel de dosar este cel solutionat joi, 23 martie 2017, de Curtea de Apel Galati, care l-a achitat definitiv pe comisarul de politie Mircea Rusu (foto), fost sef al Sectiei 6 Politie Rurala Tecuci din cadrul Politiei Municipiului Tecuci, retinut pentru 24 de ore de DNA pentru abuz in serviciu. Concret, instanta a dispus achitarea comisarului pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, in baza art. 16 alin. (1) lit. b), constatand ca fapta nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege si pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, pentru ca fapta nu este prevazuta de legea penala.
Curtea de Apel Galati a desfiintat sentinta Tribunalului Galati, care l-a condamnat pe Rusu la 1 an de inchisoare. Dosarul de abuz in serviciu a fost construit de DNA pe o acuzatie halucinanta acuzatia ca Mircea Rusu, in calitatea sa de sef al Sectiei 6 Politie Rurala Tecuci, ar fi cerut celor doi politisti din subordine sa asigure “protectia” unui prieten care avea de ridicat o suma de bani de la banca. In acelasi dosar, au mai fost achitati inca de la fond alti trei politisti, printre care si seful Politiei Municipiului Tecuci.

Riscam sa platim daune din cauza DNA

Astfel, statul roman ar putea fi bun de plata din cauza parchetului condus de Kovesi, in cazul in care comisarul Mircea Rusu va formula actiune in instanta pentru privare nelegala de libertate. Spunem asta daca ne raportam la jurisprudenta creata de Curtea de Apel Craiova in cazul Alin Cismaru vs DIICOT, care a constatat, in motivarea Deciziei nr. 700/09.02.2015, ca “in conditiile in care s-a luat masura retinerii sau a arestarii preventive in cursul cercetarii penale sau al procesului penal, iar persoana in cauza a fost achitata prin hotararea instantei penale, sunt pe deplin aplicabile prevederile art. 539 din Noul Cod de procedura penala, nefiind necesara o alta hotarare judecatoreasca prin care sa se constate caracterul nelegal al arestarii... Concluzia care se impune este aceea ca reclamantul, retinut pentru o perioada de 24 de ore, apoi achitat, are dreptul la despagubiri morale si materiale pentru privarea sa de libertate”.

mircea rusu tecuci dna inchisoare
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1256 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006194 (s)