News Flash:

Isarescu: Indeplinim cele cinci criterii de la Maastricht, dar nu putem adera la euro nici peste doi ani

27 Noiembrie 2014
1030 Vizualizari | 0 Comentarii
mugur isarescu
Romania a ajuns la macrostabilitate si indeplineste toate cele cinci criterii de convergenta din Tratatul de la Maastricht, insa cu toate acestea nu poate adopta moneda euro nici peste doi ani, apreciaza guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
"In Romania este macrostabilitate, toate cele cinci criterii de la Maastricht sunt indeplinite, din coada am ajuns in frunte. Dar nu ne trebuie euforie. Si suntem iar intr-o stare de paradox: desi avem toate criteriile de la Maastricht indeplinite, nu putem sa vorbim despre trecerea la euro nici peste doi ani. Sprijinim si ideea de adoptare ca ancora, ca punct de catalizare, dar nu putem sa ne aventuram, pentru ca abordarea e riscanta. Toate cele cinci criteria sunt indeplinite, dar trebuie acum sa le pastram", a afirmat Isarescu la seminarul "Economia romaneasca intre macrostabilitate si microtensiuni", organizata de Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) la Banca Nationala.
El a punctat ca economia romaneasca este in prezent stabila, insa are probleme la nivel micro, amintind numarul mare de insolvente din ultimii ani.
"Problemele micro sunt de fapt cam mari, mari de tot, din timp ce insolventa ajunge sa-ti creeze doar probleme si devine o practica sa inchizi o firma si pe urma sa deschizi in alta parte alta si sa n-ai niciun fel de problema. Pai cand intrau cei care scontau la Banca Nationala in 1880-1890, treceau printr-o camera si li se punea stampila ca n-au falimentat firme, ca si-au platit datoriile la timp, ca sunt inregistrati la Registrul Comertului si respecta toate regulile comerciale si ca sunt onorabili, nu intrau altfel la scont", a atras atentia guvernatorul.
Mediafax.ro 

mugur isarescu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1240 (s) | 43 queries | Mysql time :0.009372 (s)