News Flash:

Isarescu: Conversia creditelor in franci la cursul istoric ar genera pierderi de 5,7 miliarde lei

30 Ianuarie 2015
1433 Vizualizari | 0 Comentarii
Conversia in lei a creditelor in franci elvetieni la cursul istoric ar genera pierderi pentru bancile care au acordat astfel de credite de 5,7 miliarde lei, reprezentand 0,8% din PIB, iar cu un plus de 20%, asa cum solicita consumatorii, se ajunge la pierderi de 4,5 miliarde euro (0,6% din PIB).
"Daca s-ar face conversia in lei a creditelor in franci elvetieni la cursul istoric, ar insemna pierderi de 5,7 miliarde lei pentru bancile care au in portofoliu astfel de finantari, care inseamna 0,8% din PIB. Daca se transforma la curs istoric plus 10%, inseamna 5,1 miliarde lei, adica 0,7% din PIB", a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Potrivit datelor bancii centrale, conversia la cursul istoric plus 20%, cat au solicitat imprumutatii in franci elvetieni, ar genera pierderi de 4,5 miliarde euro (0,6% din PIB). Daca s-ar adauga o valoare de 30% peste cursul istoric, pierderile s-ar cifra la 3,9 miliarde lei (0,5% din PIB).
La cursul mediu calculat lunar de la momentul acordarii creditului pana in prezent, asa cum a propus in Parlament deputatul Ana Birchall, bancile ar trebui sa suporte pierderi de 3,2 miliarde lei (0,4% din PIB).
"Chiar daca in faza initiala se poate spera ca aceste pierderi se transfera catre capitalul bancilor, impactul poate sa fie dramatic in economie. Asadar, stam cu pixul in mana, nu ne aventuram, nu cream iluzii", a afirmat Isarescu.
Guvernatorul a punctat ca BNR a efectuat calcule si pentru pierderile sistemului daca s-ar realiza conversia la alt curs decat cel de la momentul operatiunii, pentru creditele in franci elvetieni si euro impreuna, asa cum ar fi corect si pentru debitorii in alte valute.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1256 (s) | 43 queries | Mysql time :0.009052 (s)