News Flash:

Iohannis, la Alba Iulia pentru deschiderea anului scolar: Reformele in educatie in au stat sub deviza un pas inainte si doi inapoi

10 Septembrie 2018
964 Vizualizari | 0 Comentarii
klaus johanis 1

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a participat la deschiderea anului scolar preuniversitar 2018-2019 la Colegiul National „Horea, Closca si Crisan” din Alba Iulia.
Presedintele Klaus Iohannis, a declarat, luni la Alba-Iulia, unde a participat la deschiderea noului an scolar, ca in invatamantul romanesc exista "o meteahna numita reformita", iar reformele in educatie in au stat sub deviza "un pas inainte si doi inapoi".

"Daca, dupa Marea Unire, autoritatile si oamenii de cultura s-au mobilizat pentru a organiza un sistem educational adecvat noii tari, ultimii ani nu au beneficiat de acelasi nivel de consens sau de efort. Reformele au stat mai degraba sub deviza «un pas inainte si doi inapoi». Acest lucru este total neproductiv, avand in vedere ca schimbarile demografice, tehnologice si competitia economica globala ne obliga sa fim inovatori si sa ne adaptam in permanenta, inclusiv prin asigurarea unui proces educational de calitate. Intoarcerea la metode pedagogice practicate in trecut, oricat le-ar trezi unora un vag sentiment de liniste si nostalgie, nu este o solutie pentru o educatie moderna. Avem si o meteahna – numita reformita – care se manifesta foarte evident in domeniul educatiei. Nu putem obtine, insa, rezultate bune atat timp cat legile sunt in continuare modificate mai des decat pot directorii, dascalii si parintii sa se puna la curent", a afirmat presedintele Klaus Iohannis, in discursul sau sustinut in cadrul festivitatii de deschidere a anului scolar preuniversitar 2018-2019 la Colegiul National „Horea, Closca si Crisan” din Alba-Iulia.

Seful statului a amintit de proiectul sau, "Romania educata", precizand ca realizarea acestuia este "pe ultima suta de metri".

"Atunci cand lucrurile nu merg bine, solutia este sa incerci sa le schimbi, invatand din greselile trecutului. Anticipand provocarile cu care ne confruntam, am lansat in urma cu mai bine de doi ani «Romania Educata», un demers menit sa identifice o viziune pe termen lung pentru invatamantul romanesc. Aflat pe ultima suta de metri, proiectul este rodul a peste doi ani de consultari, discutii, dezbateri si munca asidua in cadrul unor grupuri de lucru care au adunat laolalta reprezentanti ai elevilor, studentilor, cadrelor didactice, parintilor, scolilor, universitatilor, societatii civile si ai administratiei. Mi-am dorit ca proiectul sa nu apara «peste noapte», ci sa aiba la dispozitie timpul necesar pentru a implica real si semnificativ toti acesti actori, sa fie angrenat in realitatea lor cotidiana si corelat cu asteptarile lor. Vad «Romania Educata» ca parte a unui proiect coerent de tara, care va transforma Romania centenara intr-un stat modern si puternic, cu institutii solide, in care cetatenii pot avea incredere deplina", a completat Iohannis.

Acesta a vorbit si despre patriotism, precizand ca notiunea nu trebuie sa fie una strict declarativa, ci un sentiment interiorizat care sa fie trait si simtit zilnic.

"Pentru a produce aceasta transformare, mai avem nevoie insa de o parte esentiala a spiritului Marii Uniri: de patriotism. Nu de un patriotism manifestat prin dragostea strict declarativa fata de tara, ci de unul interiorizat, pe care il traim in viata de zi cu zi. A fi patriot inseamna si a invata de dragul cunoasterii si al implinirii personale, si nu pentru diploma, a lupta pentru institutii transparente si democratice, a respecta mediul inconjurator, a indrazni sa ne punem in practica ideile antreprenoriale. Inseamna sa votam, sa facem voluntariat si, da, sa luptam pentru o viata mai buna pentru romani, oriunde ne-am afla. Scoala este unul dintre locurile in care acest patriotism se poate manifesta in cel mai elocvent mod posibil: aici se nasc ideile si se formeaza competentele care vor ajuta generatiile de maine sa transforme Romania centenara intr-o tara pe deplin demna de trecutul sau", a mai spus Klaus Iohannis.

Presedintele a avut un mesaj si pentru profesori, reamintidu-le despre responsabilitatea pe care o au.

"A fi dascal inseamna a avea o responsabilitate uriasa pentru viitor, chiar daca autoritatile statului nu apreciaza inca la adevarata sa valoare aceasta profesie fundamentala pentru dezvoltarea societatii noastre. Parintii isi pun increderea in dumneavoastra pentru a le forma copiii, iar tinerii carora le calauziti pasii va considera repere in trecerea lor spre maturitate. Nu uitati nicio clipa ca, dincolo de setea de cunoastere pe care aveti menirea sa le-o insuflati, ramaneti pentru elevii dumneavoastra veritabile modele de viata si de comportament", a declarat Klaus Iohannis.

Nu in ultimul rand, seful statului a adresat cateva cuvinte si elevilor, cu ocazia inceperii anului scolar, spunandu-le scoala este o sansa de a isi trasforma pasiunile in competente si de a lega prietenii durabile.

"Reintoarcerea pe bancile scolii este un moment special, incarcat de o emotie deosebita. Pe de o parte, simtiti firescul regret dupa lunile frumoase de vacanta care tocmai s-au incheiat, dar, in acelasi timp, si curiozitatea pentru noile experiente care va asteapta. Scoala reprezinta singura cale de a va transforma pasiunile in competente reale, de a va pregati pentru viata de adult, dar si de a lega prietenii care pot dura o viata intreaga. Profitati de ocazia de a va dezvolta pe toate planurile si pregatiti-va pentru a prelua stafeta de la generatiile anterioare! Si, cu atat mai mult in acest an special, dati-va sansa sa cunoasteti Romania autentica, cu bune si rele, o Romanie a sufletului vostru, in care sa puteti construi si pe care sa o puteti pretui intreaga viata. Caci tara aceasta este mostenirea voastra, iar viitorul ei sunteti voi!", a conchis presedintele Romaniei.

Klaus Iohannis a participat, luni la festivitatea de deschidere a noului an scolar preuniversitat la Colegiul National „Horea, Closca si Crisan” din Alba-Iulia.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1132 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004964 (s)