News Flash:

Iohannis l-a delegat pe Ciolos sa participe la Consiliul European

4 Decembrie 2015
1105 Vizualizari | 0 Comentarii
ciolos si iohannis
Presedintele Klaus Iohannis l-a delegat pe premierul Dacian Ciolos sa participe la Reuniunea Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles, in perioada 17-18 decembrie, informeaza vineri Administratia Prezidentiala.
"In virtutea dispozitiilor art. 80 alin. 1 din Constitutia Romaniei si conform principiului cooperarii loiale dintre autoritatile statului, asa cum acesta a fost interpretat si in jurisprudenta Curtii Constitutionale, Presedintele Romaniei poate delega in mod expres Prim-ministrului atributia participarii la reuniunile Consiliului European", se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.
Subiectul participarii la reuniunile Consiliului European au facut obiectul mai multor dispute de-a lungul timpului, atat intre fostul presedinte Traian Basescu si fostul premier Victor Ponta, cat si intre Klaus Iohannis si Victor Ponta.
Presedintele Iohannis a afirmat, in luna septembrie, raspunzand unei intrebari, ca Victor Ponta nu va participa niciodata la Consiliul European. Presedintele Klaus Iohannis a fost intrebat, in conferinta de presa sustinuta inainte de plecarea la Bruxelles, la summit-ul Consiliului European, despre procedura privind reprezentarea Romaniei la Consiliul European.
"Primul ministru nu participa si nu va participa. Acest prim-ministru nu va participa niciodata la Consiliul European", a raspuns Iohannis.
De asemenea, intrebat despre declaratiile premierului Victor Ponta referitoare la reprezentarea Romaniei la Consiliul European, potrivit carora prezenta presedintelui nu isi are rostul deoarece reuniunile sunt destinate premierilor, presedintele Iohannis a spus ca abordarea lui Ponta a fost ”deplasata”.
Intre Iohannis si Ponta au fost dispute si pe marginea participarii fostului premier la alte reuniuni europene si internationale, presedintele acuzandu-l pe prim-ministrul de atunci ca nu s-a consultat cu el cu privire la mandatul Guvernului.
In luna octombrie, aproximativ o saptamana inainte de a demisiona, Victor Ponta afirma ca cineva trebuie sa faca publica pozitia Romaniei, in conditiile in care ”presedintele nu face nimic” si tace la Bruxelles ca ”surda in hora”. "Problema e nu ce spune domnul Iohannis, problema e ca nu face nimic. Dumneavostra stiti ce a facut dansul la Bruxelles? Restul colegilor prim-ministri imi spun, de fiecare data, ca domnia sa merge la Bruxelles, stiti cum zice romanul: ca surda-n hora. Merge acolo, tace din gura, se intoarce si tace din gura", declara Victor Ponta.
Disputele privind reprezentarea Romaniei la Consiliul European au fost declansate in vara lui 2012, in contextul crizei politice declansate de suspendarea presedintelui de atunci Traian Basescu. Seful statului a refuzat sa-l delege pe premierul Victor Ponta pentru a participa la lucrarile Consiliului European, iar seful Executivului a sesizat Curtea Constitutionala cu privirea la reprezentarea Romaniei la CE.
In sesizarea formulata de premierul Ponta se solicita sa fie constatata existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si presedinte, sa se constate ca acest conflict este generat de actiunile concrete ale presedintelui prin care isi "aroga atributii si competente" care, potrivit Constitutiei, apartin Guvernului si sa stabileasca faptul ca presedintele trebuia sa-i delege prim-ministrului atributia de reprezentare a Romaniei la reuniunea Consiliului European din 26 iunie 2014.
Curtea Constitutionala a decis, cu unanimitate, ca nu exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si Presedintie, referitor la reprezentarea Romaniei la Consiliul European din iunie. Mai mult, CC a stabilit ca presedintele este cel care reprezinta Romania la Consiliul European, avand in vedere ca, in calitatea sa de sef de stat, potrivit Constitutiei, reprezinta statul in relatiile de politica externa. CC a mai stabilit ca presedintele poate delega aceste atributii.  Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1232 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005203 (s)