News Flash:

Iohannis, dupa discutia cu Dancila, de la Cotroceni: Sunt linii rosii de la care politicienii nu s-au abatut niciodata, indiferent de culoarea lor politica / Viorica Dancila: Printre responsabilitatile premierului, politica externa

15 Mai 2018
822 Vizualizari | 0 Comentarii
iohannis juramant

Premierul Viorica Dancila a ajuns marti la Palatul Cotroceni, alaturi de ministrul de Externe Teodor Melescanu si de viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale Romaniei, Ana Birchall, pentru intalnirea programata la ora 11.00 cu presedintele Klaus Iohannis, pe tema mutarii ambasadei din Israel.
Administratia Prezidentiala a transmis, dupa discutia dintre Klaus Iohannis si Viorica Dancila, ca exista unele linii rosii in politica externa de la care politicienii nu s-au abatut, indiferent de culoarea politica, motiv pentru care a cerut corectitudine in relatiile dintre institutii.

"In cadrul discutiilor, Presedintele Klaus Iohannis a subliniat ca este obligatoriu ca politica externa a Romaniei sa se faca numai in interesul Romaniei si ca este necesar ca tensiunile interne pe teme de politica externa sa inceteze imediat, pentru ca tara noastra sa ramana un actor credibil in relatia cu Statele Unite ale Americii, la nivelul Uniunii Europene si al NATO, precum si in cadrul celorlalte parteneriate strategice in care tara noastra este angajata", transmite Administratia Prezidentiala, intr-un comunicat de presa remis MEDIAFAX.

Sursa citata precizeaza ca seful statului a atras atentia ca politica externa trebuie caracterizata "de constanta si predictibilitate, avand cateva linii rosii de la care decidentii politici nu s-au abatut niciodata, indiferent de culoarea lor politica. Schimbarea pozitiei echilibrate si echidistante pe care Romania a avut-o pana acum nu ar face decat sa produca ingrijorare si neliniste".
In acest sens, Klaus Iohannis a solicitat cooperare institutionala corecta, in conformitate cu cadrul legal in vigoare.

"Prim-ministrul Viorica Dancila si membrii Guvernului prezenti la consultarile de astazi au exprimat, la randul lor, opinia ca este nevoie de o abordare institutionala loiala in ceea ce priveste politica externa a Romaniei. Presedintele Romaniei a evidentiat, totodata, ca deciziile majore de politica externa ale tarii noastre, cu efecte strategice, inclusiv asupra sigurantei nationale si a cetatenilor romani trebuie luate intotdeauna cu responsabilitate si discernamant", se mai arata in comunicatul de presa.

Dancila, dupa intalnirea cu Iohannis: Printre responsabilitatile premierului, politica externa

Premierul Viorica Dancila a declarat, marti, in timpul intrevederii cu presedintele Klaus Iohannis, ca principala sa responsabilitate este implementarea Programului de Guvernare, inclusiv capitolul de politica externa.

”Prim-ministrul Romaniei, Viorica Dancila, a avut astazi (marti - n.r.) consultari cu presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, pe teme de politica externa, evolutiile din Orientul Mijlociu, inclusiv problematica relocarii Ambasadei Romaniei in Statul Israel. Cu acest prilej, premierul Romaniei a declarat ca, in calitate de sef al Guvernului, caruia ii revine responsabilitatea principala in implementarea Programului de Guvernare, inclusiv capitolul de politica externa, are ca obiectiv principal sustinerea intereselor Romaniei si identificarea celor mai bune modalitati de a consolida rolul si profilul Romaniei pe plan international. A subliniat ca lansarea unui proces de analiza si evaluare privind posibilitatea relocarii Ambasadei Romaniei in Statul Israel este menit sa sustina obiectivele mai sus-mentionate, intr-un moment in care SUA, partenerul si aliatul strategic principal al Romaniei, a luat aceasta decizie, iar mai multe state analizeaza aceasta propunere”, se arata intr-un comunicat de presa al Executivului.

De asemenea, prim-ministrul Viorica Dancila a evidentiat, potrivit sursei citate, ca elementul principal pe care se fondeaza aceasta analiza este pozitia principiala si sustinuta constant de Romania in ceea ce priveste solutia existentei a doua state: Israel si Palestina, care sa traiasca impreuna in pace, in securitate si recunoastere reciproca.

Premierul a amintit ca recentul demers al Romaniei la nivelul UE viza reconfirmarea angajamentului comun pentru o solutie de pace care sa consfinteasca existenta a doua state, Israel si Palestina si sa evite orice masuri unilaterale, care ar avea potentialul de a compromite procesul de pace.

”Elementele propuse de Romania erau, astfel, in linie cu limbajul si concluziile adoptate de Consiliul European din data de 14 decembrie 2017 si in deplin acord cu pozitia oficiala sustinuta la nivel national, inclusiv de Presedintele Romaniei”, se mai arata in comunicatul Executivului.

Premierul Romaniei a reamintit angajamentul Romaniei de a sprijini eforturile comunitatii internationale in gestionarea provocarilor cu care se confrunta contextul regional deosebit de complicat.

„Pentru gestionarea cat mai eficienta a tuturor acestor provocari este nevoie de adoptarea unei pozitii moderate si echilibrate din partea tuturor actorilor implicati, iar la nivel national prezenta mea astazi, la Palatul Cotroceni, este o dovada a sustinerii reale a acestui angajament si a dorintei de continuitate in domeniul politica externa”, a declarat, conform comunicatului, premierul la finalul intalnirii cu presedintele Klaus Iohannis.

La discutiile de marti, de la Palatul Cotroceni, au participat, alaturi de Viorica Dancila si ministrul de Externe Teodor Melescanu si viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale Romaniei, Ana Birchall.

Premierul Viorica Dancila a confirmat, luni, ca va onora invitatia presedintelui Klaus Iohannis de a discuta probleme de politica externa.

"Am primit invitatia dumneavoastra la consultari pe teme de actualitate de politica externa, respectiv recentele evolutii din Orientul Mijlociu si relatiile bilaterale ale Romaniei cu Statul Israel. Pe aceasta cale, confirm participarea", anunta Guvernul.

In invitatia transmisa de Klaus Iohannis se arata ca: "Avand in vedere opiniile exprimate de Guvern in legatura cu evolutii recente din politica externa, in temeiul dispozitiilor art. 86 din Constitutie, va invit pentru consultari in data de 15 mai a.c., ora 11:00, la Palatul Cotroceni. Consultarile vizeaza clarificarea unor aspecte ce tin de politica externa a Romaniei, inclusiv problematica relocarii ambasadei Romaniei din statul Israel, care constituie probleme urgente si de importanta deosebita".

Totodata, in document se precizeaza ca la intalnire premierul poate fi insotit si de ministrii de resort.

 

 

 

 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1342 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006658 (s)