News Flash:

Iohannis cere reexaminarea modificarilor aduse Legii 304/2004 privind organizarea judiciara

15 Iunie 2018
777 Vizualizari | 0 Comentarii
iohannis juramant 2

Presedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului, spre reexaminare, proiectul de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciara.
Potrivit sesizarii transmise de presedintele Klaus Iohannis, la articolul 7 din Legea nr. 304/2004, cu urmatorul cuprins: „(3) Configuratia salii de judecata trebuie sa reflecte principiul egalitatii de arme in ceea ce priveste asezarea judecatorului, procurorilor si avocatilor”, este o dispozitie lipsita de previzibilitate, contrar cerintelor consrtitutionale.

"Din formularea textului, nu este clar in ce masura pozitia fizica a partilor in sala de judecata afecteaza principiul egalitatii de arme, iar prin formularea generala, nu se deduce cu exactitate care este continutul sintagmei „configuratia salii de judecata” si ce presupune o reconfigurare a salilor de judecata folosite in prezent de instantele din Romania astfel incat acestea sa respecte principiul egalitatii de arme (...) Dupa cum putem observa, textul art. 7 alin. (3) din legea transmisa la promulgare se refera la „asezarea judecatorului, procurorilor si avocatilor”, neexistand nicio trimitere la asezarea partilor. Astfel, reglementarea acorda drepturi suplimentare persoanelor asistate de avocati fata de cele care nu beneficiaza de aceasta asistenta, realizandu-se un regim juridic diferentiat pentru partile din proces", se arata in cererea de reexaminare.

Un alt articol sesizat arata ca: „Hotararile Sectiei pentru judecatori, respectiv ale Sectiei pentru procurori ale Consiliului Superior al Magistraturii, in orice alte situatii decat cele prevazute la art. 134 alin. (3) din Constitutia Romaniei, republicata, in care Consiliul Superior al Magistraturii indeplineste rolul de instanta de judecata in domeniul raspunderii disciplinare a judecatorilor si procurorilor, pot fi atacate la sectia de contencios administrativ a Curtii de apel competente, conform dreptului comun”.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1178 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004670 (s)