News Flash:

Iohannis a trimis Parlamentului spre reexaminare proiectul care modifică Legea educatiei nationale

20 Iulie 2018
1160 Vizualizari | 0 Comentarii
Klaus Iohannis1

Presedintele Klaus Iohannis a trimis, joi, Parlamentului spre reexaminare proiectul care modifica Legea educatiei nationale. Seful statului critica lipsa claritatii in definirea termenului de „minoritate lingvistica”, in ceea ce priveste invatamantul in limba materna.
„In legatura cu noile dispozitii ale art. 61 alin. (2) al Legii nr. 1/2011 constatam ca prin art. unic pct. 1 din legea transmisa la promulgare legiuitorul a introdus un nou termen - minoritati lingvistice. Din analiza dispozitiilor Legii nr. 1/2011 rezulta ca acest act normativ face referire doar la sintagma „minoritati nationale”, cea de minoritate lingvistica nefiind definita. De asemenea, aceasta sintagma nu este definita nici in continutul legii supuse reexaminarii. Asadar, in scopul prevenirii oricaror probleme in aplicarea normei, consideram ca se impune reexaminarea acesteia de catre Parlament, sub aspectul stabilirii cu exactitate a notiunii de minoritate lingvistica”, se arata in cererea de reexaminare trimisa Parlamentului de catre presedintele Klaus Iohannis.

Presedintele atrage atentia ca modificarile formei de invatamant in limba materna a unei minoritati nationale, intra in contradictie cu prevederile unui alt articol care prevede ca Ministerul Educatiei, prin institutia ARACIP, stabileste calitatea educatiei oferite in institutiile cu predare in limbile minoritatilor nationale.

„Reorganizarea si desfiintarea formatiunilor de studiu pentru forma de invatamant in limba materna a unei minoritati nationale sau lingvistice, asa cum aceasta este stabilita prin legea supusa reexaminarii, se stabileste o alta procedura de organizare a formatiunilor de studiu respective, ceea ce intra in contradictie cu prevederile art. 221 alin. (5) din Legea nr. 1/2011 care stabileste ca: „Ministerul Educatiei Nationale prin directiile de specialitate competente, precum si prin Directia Minoritati, in cazul unitatilor cu predare in limbile minoritatilor nationale, stabileste si propune ARACIP, pentru situatiile prevazute la alin. (3) lit. e) si la alin. (4), unitatile de invatamant care intra in proces de reorganizare”, potrivit sursei citate.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1192 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005944 (s)