News Flash:

Iohannis a promulgat legea privind alegerile parlamentare

21 Iulie 2015
1040 Vizualizari | 0 Comentarii
iohannis juramant
Legea privind alegerea Camerei Deputatilor si Senatului, care prevede revenirea la votul pe lista de partid, a fost promulgata luni de presedintele Klaus Iohannis, informeaza Administratia Prezidentiala.
Proiectul de lege privind alegerile parlamentare prevede ca alegerile vor fi pe liste parlamentare, cu prag electoral de 5%, iar norma de reprezentare sa fie un deputat la 73.000 locuitori si un senator la 168.000 locuitori. Potrivit acestei norme de reprezentare, ar urma sa fie 308 deputati, carora li se adauga cei 18 deputati ai minoritatilor, 134 de senatori si doar 6 parlamentari de diaspora (2 senatori si 4 deputati, mentinandu-se numarul actual al celor care ii reprezinta pe romanii din strainatate).
La ultimele alegeri parlamentare, din 2012, au fost alesi 412 deputati si 176 de senatori, insa acestia au fost alesi in baza votului uninominal prin compensare, introdus in 2008, sistem care prevede ca intra direct in Parlament candidatul care a castigat 50% plus unu din voturile exprimate in colegiu, la care se adauga un sistem de redistribuire a mandatelor, in functie de procentele obtinute de partide la nivel national.
Pirn intrarea in vigoare a legii promulgate de Iohannis, se revine practic la sistemul electoral practicat pana in 2008. Parlamentul a modificat si legea alegerilor locale, astfel incat, in 2016, presedintii de consilii judetene nu vor mai fi alesi nici ei prin vot direct, uninominal, ci prin votul secret al majoritatii consilierilor, iar primarii vor fi alesi intr-un singur tur de scrutin.
Presedintele a mai promulgat luni si legea privind organizarea Autoritatii Electorale Permanente.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1158 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006109 (s)