News Flash:

Iohannis a felicitat DIICOT pentru felul in care a reactionat in legatura cu OUG13

16 Februarie 2017
1084 Vizualizari | 0 Comentarii
klaus johanis
Presedintele Romaniei Klaus Iohannis a ajuns, joi, la sediul DIICOT, seful statului participand la prezentarea raportul de activitate pentru anul 2016 al institutiei. Iohannis a fost intampinat de procurorul sef al DIICOT, Daniel Horodniceanu.
UPDATE 13.22 DIICOT: In 2016 se remarca o evolutie ascendenta privind fenomentul de auto-radicalizare
Procurorii DIICOT sustin, in raportul de activitate intocmit pentru anul trecut, ca in 2016 s-a remarcat o evolutie ascendenta a fenomenului de auto-radicalizare, fiind vorba fie de persoane provenite din spatii cu problematica terorista, fie de romani convertiti intr-o forma jihadista de credinta.
In anul 2016 numarul cauzelor inregistrate pe rolul DIICOT a crescut cu 16.76% , fiind vorba despre 15.334 de dosare noi. De asemenea, a crescut si numarul dosarelor solutionate cu 12,53 la suta, fiind terminata cercetarea penala in 13.168. Pe de alta parte, numraul persoanelor cercetate a scazut fata de 2015, fiind vizati de anchetele DIICOT 15.279 oameni, in scadere cu 11.64%.
Anul trecut au fost trimise in judecata 3.866 de persoane, cu 0,67% mai putine ca anul trecut. Procurorii DIICOT sustin ca a scazut si numarul persoanelor achitate in dosarele DIICOT, fiind vorba despre 69 de persoane. In 2015 au fost 121 de inculpati achitati definitiv. Sase cauze au fost restituite definitiv, cu jumatate mai putine fata de anul 2015.
In ceea ce priveste dosarele de terorism si contra securitatii statului, au fost solutionate 36 de cauze din 141, un singur dosar fiind trimis in judecata, cu doi inculpati in stare de arest preventiv.
"Fenomenul de auto-radicalizare a persoanelor aflate pe teritoriul national a inregistrat o evolutie ascendenta in 2016, printre acestea regasindu-se atat indivizi proveniti din spatii cu problematica terorista, cat si cetateni romani convertiti intr-o forma jihadista de credinta", se arata in raportul DIICOT.
UPDATE 12.40 : Presedintele Klaus Iohannis a transmis joi, la bilantul DIICOT, ca apreciaza promptitudinea cu care institutia a reactionat public in ceea ce priveste ordonanta de modificare a Codurilor Penale.
"Recentele initiative ale Executivului in ceea ce priveste modificarea legislatiei penale ar fi avut drept consecinta nu numai scaderea in intensitate a luptei anticoruptie, ci si repercusiuni grave si asupra spetelor aflate in competenta DIICOT. Am apreciat promptitudinea cu care institutia dumneavoastra a reactionat in mod public, semnaland faptul ca adoptarea unor asemenea acte normative ar creste riscul aparitiei unor conditii favorizante pentru fenomenele infractionale",a sustinut Iohannis in cadrul discursului sau.
Presedintele a facut referire si la rolul pe care il are DIICOT in dezvoltarea economiei tarii.
"Rolul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism este unul esential la nivelul societatii si, in acelasi timp, unul extrem de dificil, intrucat va confruntati cu formele cele mai dure si mai violente ale criminalitatii. Un stat nu poate avea o economie puternica atunci cand criminalitatea organizata este mare. Forta financiara a gruparilor interlope sau criminalitatea informatica afecteaza profund siguranta statului si economia Romaniei, avand si un impact puternic asupra colectarii veniturilor la bugetul de stat", a mai spus Iohannis, care a vorbit si despre modificarile legislatie care urmeaza sa fie facute si care vizeaza activitatea DIICOT. sursa: Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1262 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004765 (s)