News Flash:

Investigatii cu fast, achitari la instanta. Cum au desfiintat judecatorii mai multe dosare de coruptie

27 Mai 2018
914 Vizualizari | 0 Comentarii
judecator

Mai multe dosare de coruptie, care la momentul deschiderii au fost intens mediatizate, au fost desfiintate de judecatori prin decizii de achitare, unele definitive, altele in prima instanta. In unele cazuri, persoanele vizate ocupau functii publice si au fost nevoite sa demisioneze.
Cea mai recenta achitare este cea pronuntata in 22 mai, in dosarul in care presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a fost acuzat de marturie mincinoasa de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ). Decizia poate fi contestata de catre procurori. Hotararea magistratilor a venit, in conditiile in care procurorul DNA a cerut, la ultimul termen al dosarului, o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu executare pentru Tariceanu. In 2016, DNA Brasov l-a trimis in judecata Tariceanu pentru marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului, dosarul avand legatura cu declaratiile pe care acesta le-a dat in cauza privind retrocedarea presupus nelegala a unei suprafete din Padurea Snagov si a Fermei Baneasa.

O alta achitare de rasunet este cea pronuntata in 11 mai, tot de catre instanta suprema, in dosarul fostului judecator al Curtii Constitutionale Romane (CCR), Toni Grebla. Acesta a fost acuzat de catre procurorii DNA de trafic de influenta, fals in acte si coordonarea unui grup infractional. Chiar daca nici aceasta decizie nu este definitiva, a starnit numeroase discutii in spatiul public, mai ales in contextul in care Toni Grebla a fost nevoit sa demisioneze din CCR odata cu trimiterea lui in judecata. Fostul judecator a declarat, pentru MEDIAFAX, ca este increzator ca si decizia de la fond va fi una de achitare, daca instanta va decide, ca si pana acum, in functie de probe.

Nici achitarea fostului premier Victor Ponta si a fostului senator Dan Sova nu a scapat de discutii pe marginea solutiei judecatorilor. Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, in 10 mai, in prima instanta, achitarea lui Victor Ponta si a lui Dan Sova in dosarul Turceni-Rovinari. Nici aceasta decizie nu este definitiva si poate fi atacata de DNA. In cazul fostului premier Victor Ponta, judecatorii au decis achitarea pentru fals in inscrisuri, complicitate la evaziune fiscala si spalare de bani. Fostul ministru Dan Sova a fost achitat pentru complicitate la abuz in serviciu, fals in inscrisuri sub semnatura privata, evaziune fiscala si spalare de bani.
Tot nevinovati au fost gasiti si Laurentiu Ciurel, director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER) la data faptelor, si Laurentiu Graure, la data faptelor director economic al CET, acestia fiind acuzati de abuz in serviciu. De altfel, la scurt timp dupa decizie, Victor Ponta a anuntat ca redacta un memoriu cu toate incalcarile de lege din dosarul Turceni-Rovinari, pe care il va trimite Ministerului Justitiei, CSM si procurorului general al Romaniei.

O alta achitare recenta, insa, de data aceasta, definitiva, este cea pronuntata de instanta suprema in dosarul judecatoarelor de la aceeasi institutie, acuzate de coruptie.

ICCJ a decis, in 3 mai, definitiv, achitarea fostei presedinte a Sectiei de contencios administrativ si fiscal a instantei supreme, judecatoarea Gabriela Barsan, si a altor trei magistrati de la instanta suprema, in dosarul privind fapte de coruptie deschis de procurorii DNA. Instanta suprema a mentinut, practic, sentinta data in prima instanta, acum doi ani, de achitare a magistratilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Gabriela Birsan, Iuliana Pusoiu, Corina Corbu si Anton Pandrea, care au fost acuzati de luare de mita, dare de mita, abuz in serviciu, marturia mincinoasa, spalare de bani, favorizarea faptuitorului sau cumparare de influenta.

"Cei 7 ani nu mi-i da nimeni inapoi. Pentru mine conteaza ca, in acesti ani, am inteles ca Dumnezeu m-a iubit mult, ca eu profesia pe care am facut-o 36 de ani am facut-o cu pasiune si cu credinta”, a spus Gabriela Birsan, la scurt timp dupa sentinta.

Fostul ministru al Justitiei, Tudor Chiuriu a primit si el o decizie favorabila, fiind achitat, in prima instanta, pentru constituire de grup infractional organizat, trafic de influenta, spalare a banilor.

In luna martie, Nicusor Constantinescu, fost presedinte al CJ Constanta, desi aflat in detentie, a scapat de un alt dosarde abuz in serviciu in care initial fusese condamnat la 6 ani. In cazul lui, decizia a fost definitiva.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1226 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008189 (s)