News Flash:

Invazie de buburuze in Timisoara

15 Noiembrie 2014
1380 Vizualizari | 0 Comentarii
Buburuzele au impanzit cartierul Soarelui din Timisoara. Au intrat si in casele oamenilor. Locuitorii din acest cartier au adevarate colonii de buburuze la coltul camerelor, mai ales in baie.
In ultimul timp, populatia de buburuze a crescut foarte mult, din cauza vremii schimbatoare si a temperaturilor destul de ridicate din aceasta perioada. Acum isi cauta adapost pentru iarna si au ajuns in casele oamenilor.
D.M. locuieste in cartierul Soarelui, langa Scoala nr. 30. Are in baie ciorchine de buburuze, care au venit sa-si caute un culcus pentru iarna.
„Intra pe geam si stau acolo adunate, in colturi. Nu le fac nimic, nu ma deranjeaza. Atunci cand se face abur in baie incep sa pice”, spune D.M.
directorul Directiei Judetene Agricole Timis, Doru Petanec, spune ca aceste insecte sunt folositoare pentru agricultura, scrie tion.ro.
„Nu e nimic rau in asta. Buburuzele sunt emblema ecologiei. Cand e vreme umeda cu soare e favorabil pentru afide (paduchi de plante, insecte daunatoare), diferite specii (buburuza mananca afide si in acest fel vine in ajutorul agricultorilor si al plantelor – curata frunzele de acesti paduchi). Populatia de buburuze a crescut foarte mult pentru ca a gasit conditii specifice de toamna. Acum ele isi cauta culcusul pentru iernare, se retrag la iernare mai tarziu pentru ca temperaturile ajung si la 20 de grade la pranz. Pana acum nu s-a observat pentru ca au fost populatii mai mici, iar vremea s-a racit treptat. De aceea este aglomeratia asta de buburuze, au inceput sa apara temperaturi scazute si isi cauta culcus. Ele sunt folositoare – distrug populatia de paduchi de frunza, de afide. Ele nu aduc niciun rau. Cand scade temperatura, noaptea, ele isi cauta loc de iernare, negasind margini de paduri, daca gasesc un geam deschis si e caldura se retrag acolo. Ele, saracele, se pregatesc de iernare. Sunt folositoare pentru noi pentru ca reduc populatia de afide, paduchi de frunza si altele”, explica Doru Petanec.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1281 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006701 (s)