News Flash:

Invatamantul general obligatoriu extins la 15 clase. Noile schimbari adoptate de Camera Deputatilor

28 Martie 2018
949 Vizualizari | 0 Comentarii
clasa scoala

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege care stabileste o noua durata si o noua componenta a invatamantului general obligatoriu, crescand durata acestuia pana la 15 ani.
"Invatamantul general obligatoriu este de 15 clase si cuprinde ultimii 2 ani ai invatamantului prescolar, invatamantul primar, invatamantul gimnazial si primii 2 ani ai invatamantului secundar superior. Invatamantul prescolar si invatamantul liceal devin obligatorii pana cel mai tarziu in anul 2020", potrivit proiectului de lege.

Ideea de obligativitate inseamna o sansa la educatie de calitate si pentru mediile defavorizate, sustine deputatul PSD Carmen Gavrila.

"Situatia actuala reprezinta intrarea in sistemul educational de tip prescolar de la 3 ani, cu grupa mica, grupa mijlocie, grupa mare. Nu exista insa obligativitate, desi la toate judetele, la toate nivelele, sistemul educational face eforturi pentru a asigura scolarizarea prescolarilor. Pe de alta parte, ideea de obligativitate inseamna o sansa la educatie de calitate si pentru mediile defavorizate, pentru invatamantul rural, pentru mediile de periferie urbana - acolo unde copiii poate nu au posibilitatea de a beneficia nici de supraveghere nici de un sprijin educational. (...) In felul acesta, de la cei 13 de ani de acum - 12 clase si una pregatitoare - se adauga inca doi ani, dar in etape”, afirma deputatul PSD Camerlia Gavrila.
PNL s-a abtinut de la vot.

Raluca Turcan a declarat ca 15 ani de invatamant obligatoriu reprezinta o tendinta perfect europeana, dar asta nu inseamna ca abandonul scolar intre clasa a VIII-a si a IXI-a nu este de 30 %.

Senatul este for decizional.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1444 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006839 (s)