News Flash:

Intrebare pentru noul presedinte: Veti majora salariile profesorilor si ale medicilor, domnule Iohannis?

20 Noiembrie 2014
1259 Vizualizari | 0 Comentarii
klaus johanis
Intrebat daca va majora salariile profesorilor si medicilor, Klaus Iohannis, castigatorul alegerilor prezidentiale de duminica, a declarat pentru Ziarul Financiar ca educatia si sanatate sunt pe lista sa de prioritati, lucru care se va refecta intr-o crestere a finantarii si a salariilor in cele doua domenii.
Veti majora salariile profesorilor si ale medicilor? 
 
”Cu siguranta imi doresc acest lucru si vreau sa construim o Romanie prospera, in care performanta este rasplatita, iar prioritatea pentru educatie si sanatate se reflecta si intr-o crestere a finantarii si a salariilor in domeniu.
In primul rand este insa nevoie de o schimbare de sistem si de abordare. Trebuie regandit sistemul de salarizare, si in ceea ce ii priveste pe medici si personalul medical si in ceea ce ii priveste pe profesori. Va trebui sa avem o dezbatere daca folosim aceeasi grila de salarizare unica si pentru medici si pentru profesori si pentru functionarii din aparatul de stat sau construim sisteme diferite, care in cazul medicilor si profesorilor sa tina cont de specificul acestor activitati si sa incurajeze performanta.
Aici avem nevoie de solutii mai curajoase un pic, nu doar de promisiuni ca vor creste salariile si mai ales nu doar de promisiuni in campanie electorala. In aceste doua sisteme este nevoie de un anumit tip de flexibilitate, in functie de performanta. De pilda, am putea gasi o modalitate de a stimula un profesor care are olimpici internationali si un procent mare de promovabilitate la bacalaureat in raport cu unul care nu are nici una nici alta. In cazul medicilor, sunt criterii care pot fi gasite: cantitatea si calitatea actului profesional, daca este solicitat la un numar de operatii mai dificile, daca are un prestigiu profesional recunoscut.
Mentinerea egalitarismului in aceste sisteme nu poate incuraja performanta, dar pe aceste teme este o dezbatere de organizat. Nu presedintele decide politicile, dar eu ca presedinte voi initia si media aceste dezbateri.
Este umilitoare promisiunea aruncata in campanie de catre Premierul Ponta de a creste cu doar 100 de lei brut salariul medicilor incepand cu 1 ianuarie 2015. Este ca pe vremea lui Ceausescu, mai dam ceva, nu de aceasta atitudine au nevoie medicii si profesorii”. Zf.ro

ceausescu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1199 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005918 (s)