News Flash:

INTERCEPTARI - Uioreanu tinea evidenta mitei la tabel, in format electronic

1 Iunie 2014
703 Vizualizari | 0 Comentarii
Presedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, arestat pentru luare de mita, tinea evidenta banilor primiti intr-un tabel, in format electronic, si verifica impreuna cu consilierul sau cat mai are de luat de la oamenii de afaceri care primeau contracte pe bani publici, sustin anchetatorii.
Potrivit documentelor din dosarul instrumentat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), la 25 aprilie 2014, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Cluj i-a cerut consilierului sau Razvan Marius Pop date concrete privind cuantumul mitei datorate de omul de afaceri Vasile Pogacean si suma platita de acesta pana in prezent. De asemenea, spun anchetatorii, Uioreanu a cerut sa i se reaminteasca exact detalii legate de obiectivele finantate pe anul in curs si comunele beneficiare ale fondurilor unde activitatile sunt desfasurate de firmele lui Pogacean.
Cu prilejul discutiei, Horea Uioreanu a recunoscut ca omul de afaceri i-a dat suma de aproximativ 100.000 de lei si, "dupa ce a verificat calculul si evidenta consilierului sau, tinute in format electronic intr-un tabel, a concluzionat ca, potrivit intelegerii stabilite cu omul de afaceri, mai avea de primit, cu titlu de mita, suma de cca. 300.000 lei", se mentioneaza in documentele citate.
In dosar este redat dialogul pe aceasta tema purtat de seful CJ Cluj cu consilierul sau, care a fost interceptat de anchetatori.
"Pop Razvan Marius: Deci ai avut asa, in 2012 arierate la Fizes, 1200, in 2013 la Catcau OG 28, 200, la Fizes 1000 si asa...

Uioreanu Horea Dorin: Da.
Pop Razvan Marius: La arie....OG 28 a doua tura, la Catcau atata...
Uioreanu Horea Dorin: Astea s-au incasat deja. (...) Bun, si el o dat...
Pop Razvan Marius: El o platit...
Uioreanu Horea Dorin: Si total cat ii? Imi spunea ca ...un miliard si ceva pana la urma.
Pop Razvan Marius: El o platit un miliard...
Uioreanu Horea Dorin: Da.
Pop Razvan Marius: O suta pana acuma.
Uioreanu Horea Dorin: Bun, deci ii...
Pop Razvan Marius: Si mai are ...
Uioreanu Horea Dorin: Deci trei"
Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu, si oamenii de afaceri Ioan Bene si Vasile Pogacean, retinuti de procurorii DNA pentru fapte de coruptie, au fost arestati preventiv, joi seara, de magistratii Curtii de Apel Cluj.
Potrivit DNA, Uioreanu este urmarit penal pentru cinci infractiuni de luare de mita, dintre care doua in forma continuata (10 acte materiale, respectiv sapte acte materiale), fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma participatiei improprii ca instigator (doua acte materiale) si complicitate la spalare de bani.
In acelasi dosar este urmarit penal si omul de afaceri Vasile Pogacean, asociat si administrator la SC Sinai Comimpex SRL Iclod, pentru doua infractiuni de dare de mita, ambele in forma continuata (10 acte materiale, respectiv doua acte materiale).
DNA sustine ca exista probe potrivit carora presedintele CJ Cluj, omul de afaceri Vasile Pogacean si alte persoane ar fi comis fapte de coruptie, "in contextul alocarii unor resurse bugetare de la bugetul Consiliului Judetean Cluj pentru plata unor contracte finantate de institutia judeteana, respectiv pentru incheierea de noi contracte sau acte aditionale la acestea, pentru organizarea de licitatii trucate, scopul urmarit fiind de a obtine foloase materiale necuvenite".
Din probele de la dosar rezulta, potrivit DNA, ca in perioada aprilie 2013-mai 2014, Uioreanu i-a cerut lui Pogacean sa-i dea mita 693.224 lei, reprezentand 15% din sumele alocate bugetar de CJ Cluj pentru contractele aflate in derulare de catre firma Sinai Comimpex SRL, suma fiind pretinsa tocmai pentru ca, in calitatea sa de sef al CJ Cluj, sa aloce sumele vizate de omul de afaceri.
"Dupa ce a primit, in avans, o prima transa in cuantum de 40.000 lei, Uioreanu Horea Dorin, in lunile mai si octombrie 2013, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Cluj, a propus Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, alocarea de fonduri bugetare, prin OUG 28/2013, unor anumite comune (Fizesul Gherlii, Catcau, Iclod, Bontida) pentru lucrari pe care primariile respective le aveau in derulare cu SC Sinai Comimpex SRL, in detrimentul altor comune. Asadar, pentru anul 2013, urmare a demersurilor efectuate asupra presedintelui CJ Cluj, prin mecanismul de alocare bugetara reglementat prin OUG 28/2013, SC Sinai Comimpex a beneficiat de suma totala de 3.174.000 lei", mai aratau anchetatorii.
Pentru 2014, potrivit celor convenite de Uioreanu cu Pogacean, pentru lucrari realizate de SC Sinai in comunele Bontida si Fizesul Gherlii au mai fost alocate, in mod preferential, fonduri de la bugetul Consiliului Judetean Cluj in cuantum de 1.447.497 lei.
In schimbul acestor alocari bugetare, in perioada aprilie 2013-mai 2014, Vasile Pogacean i-ar fi dat mita lui Horea Uioreanu 174.500 lei.
Omul de afaceri Ioan Bene, proprietarul Napoca Constructii SA, firma care care a construit noua pista a Aeroportului din Cluj, este, de asemenea, vizat in acest dosar.
"In cursul anului 2011, a fost incheiat contractul de lucrari intre Aeroportul International Cluj-Napoca RA, in calitate de achizitor si asocierea SCC Napoca SA - SC Icco Systems SRL- SC Geo Arc SRL, in calitate de executant, avand ca obiect prima etapa de executare, finalizare si intretinerea lucrarii «Pista de decolare aterizare de 3.500 metri si suprafete de miscare aferente» la un pret de 32,4 milioane de euro, durata contractului fiind stabilita la 3 ani, respectiv pana la 5 septembrie 2014. Finantarea investitiei urma a fi asigurata din bugetul judetului", se arata intr-un comunicat al DNA Cluj de joi.
Procurorii DNA arata ca, pe parcursul executarii contractului, acestuia i s-au facut 24 de acte aditionale, care au crescut valoarea contractului pana la suma totala de peste 42 milioane de euro.
"Probatiunea administrata in prezenta cauza a stabilit ca, pe fondul cointeresarii materiale a presedintelui CJ Cluj, inculpatul Uioreanu Horea Dorin, omul de afaceri Bene Ioan, detinatorul societatii de constructii SC Napoca SA, a convenit cu acesta sa realizeze in continuare lucrari din etapa a doua a proiectului, in sensul de a construi platforma de parcare aeronave Apron 4, in lipsa oricaror forme legale si transparente de evaluare si acordare a unei astfel de lucrari finantate din bani publici, prin ignorarea principiilor concurentei si transparentei stabilite de legiuitor prin OUG 34/2006 (in lipsa oricarei documentatii, licitatii, contractari)", se mai arata in comunicatul DNA.
Procurorii sustin ca, in urma celor convenite cu Uioreanu, Ioan Bene a dispus angajatilor sai construirea platformei Apron 4, lucrare ce a fost inceputa la finele lunii octombrie 2013 si finalizata in luna martie 2014.
"De asemenea, pentru a dispune alocari de resurse de la bugetul CJ Cluj pentru platile efectuate la lucrarile de la contractul mentionat, precum si pentru alte proiecte aflate in derulare, tot cu finantare de la bugetul judetean, in perioada octombrie 2012 - martie 2014, omul de afaceri Ioan Bene a remis presedintelui CJ Cluj, Horea Uioreanu, suma totala de 278.000 lei, dupa cum urmeaza: in luna octombrie 2012 suma de 100.000 lei, in martie 2013 suma de 40.000 lei, in aprilie 2013 suma de 20.000 euro (echivalent a cca. 86.000 lei), la data de 8 septembrie 2013 suma de 5.000 euro (echivalent a cca. 22.000 lei), la data de 5 octombrie 2013 suma de 20.000 lei, la data de 6 martie 2014 suma de 10.000 lei", se subliniaza in comunicat.
De asemenea, in cursul lunii mai, Bene a mai remis presedintelui CJ Cluj suma de 22.320 de lei (echivalentul a 5.000 de euro), suma ce a reprezentat achitarea unui contract avand ca obiect un sondaj de opinie comandat de edilul judetului in contextul campaniei electorale privind alegerile europarlamentare din 25 mai .
"Probatiunea dosarului a stabilit ca, pentru a disimula mita primita, inculpatul Uioreanu Horea Dorin, la intelegere cu Bene Ioan, a solicitat reprezentantului societatii ce a efectuat sondajul de opinie incheierea fictiva a unui contract cu SC Napocamin SRL, detinuta de omul de afaceri Bene Ioan, sens in care au fost intocmite, in fals, contractul nr. 1.8/12.05.2014, precum si factura fiscala nr. 034/23.05.2014 ce purta asupra sumei de 22.320 lei. Practic, prin incheierea actelor false s-a incercat disimularea adevaratei conventii intre parti, acte menit sa ascunda adevarata natura a provenientei a banilor, cunoscand ca acesta constituie obiect al infractiunilor corelative de dare si luare de mita", se mai arata in comunicat.
In acest dosar au fost facute, miercuri, perchezitii la 11 adrese din Cluj-Napoca, la domiciliile unor persoane, la sediile unor societati comerciale si la institutii publice, intre care sediul Consiliului Judetean Cluj, Aeroportul Cluj, Facultatea de Constructii, locuinta sefului CJ Cluj, Horea Uioreanu, a sefei Directiei de Dezvoltare si Investitii de la Consiliul Judetean Cluj, Mariana Ratiu, si a consilierului judetean Ioan Petran, presedinte al PNL Cluj-Napoca si conferentiar la Facultatea de Constructii a Universitatii Tehnice din Cluj.
Tot miercuri, la sediul DNA Cluj au fost audiate si alte persoane, intre care directorul Directiei de Dezvoltare si Investitii din CJ Cluj, Mariana Ratiu. Ea a spus ca a fost intrebata despre o investitie finantata de Aeroportul "Avram Iancu", in valoare de 15 milioane de lei, si ca a pus la dispozitia anchetatorilor documente.
De asemenea, a fost audiat secretarul CJ Cluj, Simona Gaci, in calitate de martor. Gaci declara, la iesirea de la DNA Cluj, ca a dat declaratii in legatura cu o platforma care urmeaza sa fie construita la aeroportul din Cluj.
La randul sau, consilierul judetean Ioan Petran, presedinte al PNL Cluj-Napoca si conferentiar la Facultatea de Constructii a Universitatii Tehnice din Cluj, audiat tot in calitate de martor, declara, la iesirea din sediul DNA, ca a fost chestionat cu privire la un contract de sponsorizare de 5.000 de euro din campania electorala. "Era o suspiciune legata la partid, de sponsorizarea respectiva, dar vreau sa va spun ca 5.000 de euro sunt zero intr-o campanie electorala. E vorba despre campania electorala care tocmai s-a incheiat", spunea Petran.
Horea Uioreanu, aflat la primul mandat de presedinte al Consiliului Judetean Cluj, este membru al PNL din 1990, iar pentru o perioada a condus filiala municipala Cluj-Napoca a PNL, apoi a fost vicepresedinte al organizatei judetene. Mai multe detalii pe Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0921 (s) | 34 queries | Mysql time :0.017711 (s)