News Flash:

Institutul National pentru Fizica Pamantului, despre seismul din Italia: "Zona este cunoscuta din 1915 cu astfel de riscuri"

24 August 2016
990 Vizualizari | 0 Comentarii
cutremur atlantic 1
Mihai Diaconescu, fizician al Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP), a declarat, pentru MEDIAFAX, ca zona din Italia in care s-a produs cutremurul cu magnitudine 6,2 este cunoscuta cu astfel de riscuri inca din 1915, atunci cand a avut loc un seism care a afectat 32.000 de locuitori.
"6,2 la o adancime de 10 kilometri inseamna foarte mult. Adancimea de zece kilometri este data de americani, Institutul National de Vulcanologie din Italia da adancimea de 4-5 kilometri. Cu cat adancimea scade, efectele vor fi din ce in ce mai mari. Zona este cunoscuta de la 1915 cu astfel de riscuri. Atunci s-a produs un cutremur de 6,7 la adancimea de 68 de kilometri sud de actualul epicentru, afectand 32.000 de locuitori. A mai fost cel din Attila cu 4,5 la 45 de kilometri sud de actuala locatie. Mai este in 1997, cutremur de 6 la nord-vest de actuala locatie. Deci zona este puternic afectata de producerea unui cutremur. Este o falie orientata nord-vest-sud-est, pe faliera relativa. Nu putem spune ca exista ciclicitate temporala. Pagubele pe care le vedem acum sunt efectele adancimii. Un cutremur de 6 la 100-120 de kilometri nu ar fi produs aceste pagube. Insa la 4-5 kilometri adancime efectele sunt considerabile", a declarat, pentru MEDIAFAX, Mihai Diaconescu, cercetator, fizician INFP.
Un cutremur cu magnitudinea de 6,2 grade pe scara Richter a avut loc miercuri dimineata in centrul Italiei, cel putin sase persoane putand fi decedate, relateaza Reuters online. Locuitorii au fost prinsi sub daramaturi sau au fugit in strada.Cele mai afectate localitati par a fi Accumoli, Amatrice, Posta si Arquata del Tronto, a declarat pentru Reuters Luca Cari, purtator de cuvant al serviciului national de pompieri.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1222 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004881 (s)