News Flash:

Institutul de Cercetari pentru Energii Regenerabile Timis va intra intr-o retea europeana

17 Iunie 2014
1508 Vizualizari | 0 Comentarii
Institutul de Cercetari pentru Energii Regenerabile (ICER), ce apartine de Universitatea Politehnica 'Traian Vuia' Timisoara (UPT), va fi conectat la o retea europeana de centre de competente interdisciplinare axate pe valorificarea resurselor energetice.
Demersul urmeaza unei recente vizite efectuate de o echipa de specialisti germani, dr. H.C. Jochem Gieraths si dr. Angelika Thomas de la Centrul pentru Europa de Est al Universitatii Hohenheim, structura specializata in dezvoltarea de proiecte pentru zona Europei Centrale si de Est. 
Scopul vizitei a fost de a identifica potentialul de cercetare al noului institut in vederea dezvoltarii de proiecte comune cu participarea tarilor din aceasta zona a Europei.
'Suntem in faza de declansare a activitatilor in cadrul ICER. Astfel de vizite, precum cele ale delegatiei de la Universitatea Hohenheim, au menirea de a identifica potentiali colaboratori pentru dezvoltarea de parteneriate si proiecte de cercetare la nivel european', a declarat, marti, prof.univ.dr. Viorel Serban, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara.
In urma vizitei si a discutiilor avute, membrii delegatiei germane vor prezenta la Viena o propunere de retea de centre de competente interdisciplinare axate pe valorificarea resurselor energetice si un pachet de propuneri de proiecte de dezvoltare regionala cu implicare in spatiul rural. 
Prin aceasta colaborare, UPT urmareste valorificarea ICER si a celorlalte structuri de cercetare ale UPT, precum si implicarea activa in dezvoltarea regionala. 
Institutul de Cercetari pentru Energii Regenerabile este un proiect ambitios al UPT, finantat din fonduri europene cu 17,5 milioane de euro. ICER este unul dintre cele mai moderne institute de cercetare din tara, al carui sediu se afla intr-o cladire nou construita, cu o suprafata de aproximativ 2.000 de metri patrati, dotata cu echipamente de ultima generatie. Printre achizitiile efectuate prin proiect se afla un microscop electronic de transmisie unic in Romania, care a costat un milion de euro, spectrometre cu rezonanta magnetica nucleara RMN, cromatograf de gaz cuplat cu spectrometru de masa, difractometru cu raze X pentru pulberi etc.
Toate echipamentele achizitionate prin proiect au fost puse in functiune. 
Pentru ca ele sa fie utilizate la parametri optimi, unii specialisti au efectuat stagii de pregatire si de instruire in tara si strainatate. Cadrele didactice, cercetatorii, doctoranzii si postdoctoranzii au utilizat inca de la inceput aceste echipamente, fapt dovedit de numarul mare de lucrari stiintifice publicate si comunicate, majoritatea in reviste si la simpozioane stiintifice de prestigiu internationale.
Toate acestea au contribuit la propulsarea Universitatii Politehnica Timisoara in topul universitatilor europene. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1163 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005217 (s)