News Flash:

Institutiile in care vor fi interzise automatele de cafea sau bauturi dulci

17 Octombrie 2017
1466 Vizualizari | 0 Comentarii
Automat cafea sh 6776171 1348553740
Automatele de cafea sau bauturi dulci vor fi scoase din scoli, iar magazinele cu produse junk food vor fi inchise.
Decizia a fost luata de Ministerul Educatiei la cererea Federatiei Asociatiilor de Parinti din Invatamantul Preuniversitar, care a motivat ca bauturile sunt toxice pentru copii. Inca de acum 9 ani, exista o lege care interzice vanzarea produselor periculoase pentru alimentatia elevilor, dar in unitatile de invatamant, astfel de magazine au in continuare profituri bunicele.
Un automat de cafea, ceai sau bauturi dulci zace pe holul Liceului de Arte din Galati. Clienti sunt destui, chiar si foarte mici. Cu doar un leu si 50 de bani, isi pot cumpara capuccino sau cafea cu lapte. Directorul unitatii de invatamant spune ca in scoala sunt ore pana tarziu, asa ca elevii trebuie sa primeasca energie de la o ciocolata calda.
Director Mircea Rosca: ″Copiii au nevoie de un ceai, de o ciocolata calda. Stau mai toata ziua la noi, studiaza, nu e un capat de tara, hai sa intelegem situatia asta.″
Alta scoala, alt automat. Aici invata 700 de copii, iar aparatul vinde zilnic aproximativ 200 de pahare cu ceai sau capuccino. Cam 3 mii de lei pe luna ii aduce proprietarului.
Pentru ca reprezinta o adevarata afacere, astfel de automate au aparut in ultimii ani in mai toate scolile si liceele din Romania, chiar chiar daca suntem in epoca luptei impotriva obezitatii. Din acest motiv, mai multi parinti au cerut interzicerea acestor aparate care, spun ei, prepara bauturi dintr-un amestec de chimicale.
Eugen Ilea, vicepresedinte: ″La diverse analize facute de catre Oficiul de Protectie a Consumatorului, s-a constatat ca ceaiul respectiv nu contine deloc ceai si ciocolata deloc ciocolata, de aceea noi am facut demersuri in aceasta privinta, sa se interzica instalarea acestor aparate in scoli, intrucat ne gandim la sanatatea copilului.″
Nu doar automatele de pe holurile scolilor la care au acces elevii sunt un pericol pentru sanatatea copiilor, spun doctorii, ci si aceste magazine amplasate in incinta unitatilor de invatamant.
Unul, de pilda, este la o scoala din centrul Capitalei, iar pe rafturi sunt scoase la vanzare dulciuri, sucuri, ori saratele.
Inca din 2009 exista o lege care interzice comercializarea produselor de tip junk food in scoli. Tot atunci, prin ordin de ministru s-au stabilit si alimentele nerecomandate prescolarilor si scolarilor: dulciurile cu un continut mare de zaharuri, chipsuri, covrigei, sticks-uri, dar si orice fel de bautura racoritoare. Insa in cele mai multe scoli se gasesc in bufetul la care au acces elevii si in continuare astfel de afaceri sunt profitabile.
Nutritionist: ”Aceste produse sunt moarte, complet lipsite de nutrienti. Practic, de fiecare data cand un copil consuma un aliment bogat in zaharuri, creste glucoza din sange. Pe termen lung duce la aparitia rezistentei la insulina, la diabet. Suntem fruntasi la obezitate infantila in UE.″
In perioada urmatoare, inspectorii scolari din fiecare judet vor organiza controale in toate unitatile de invatamnt pentru a verifica daca mai exista astfel de automate si magazine cu produse nesanatoase.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1283 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004926 (s)