News Flash:

Infiintarea unui Inspectorat Scolar Regional ar putea imbunatati performantele la Bacalaureat, sustine rectorul UV Timisoara

17 Iulie 2016
941 Vizualizari | 0 Comentarii
bac lucrare
Infiintarea unui Inspectorat Scolar Regional si implicarea mai energica a administratiei locale timisorene in invatamantul preuniversitar ar putea imbunatati rezultatele elevilor la examenul de bacalaureat in Timis, aducandu-l in topul primelor zece judete din tara, a declarat, vineri, rectorul Universitatii de Vest Timisoara (UVT), prof. univ. dr. Marilen Pirtea. 
Rectorul UVT isi motiveaza propunerea prin faptul ca in universitatile din Timisoara ajung liceeni din intreaga zona de vest a tarii, iar o regionalizare a structurilor de invatamant, in speta, a inspectoratelor scolare, ar fi binevenita, si remarca faptul ca este necesar si un numar sporit de controale din partea Inspectoratului Scolar in unitatile de invatamant cu rezultate slabe. 
"O astfel de structura ar putea sa ofere o abordare integrata a solutiilor de crestere a promovarii pe mai multe judete, ceea ce ar fi in beneficiul intregii regiuni si in special al judetului Timis, unde este concentrata componenta cea mai competitiva a economiei regiunii", sustine rectorul Marilen Pirtea, intr-un comunicat de presa remis, vineri, AGERPRES. 
Universitarul subliniaza ca se impune o analiza onesta a ceea ce se intampla in preuniversitar, intrucat actuala structura nu reuseste sa duca Timisul in primele zece judete ca rata de promovare a bacalaureatului. 
"Rezultatele bacalaureatului din acest an trag din nou un semnal de alarma pentru invatamantul timisean. Procentul de promovare a examenului de maturitate in judetul Timis este de 63,25%, cu 0,3% mai putin decat media nationala. Cu aceste rezultate, Timisul nu reuseste sa se inscrie in topul primelor zece judete cu cel mai ridicat procent de promovare, top condus de Cluj, unde acesta este de 83,32"', mentioneaza Marilen Pirtea. 
Rectorul UVT atrage atentia asupra efectelor negative pe care fenomenul le are atat asupra tinerilor timiseni, cat si a parcursului lor universitar si profesional, dar si asupra dezvoltarii regiunii de vest a Romaniei. 
"Judetul Cluj a ajuns la performanta de a avea cea mai mare rata de promovare in urma punerii in practica a unei strategii in care Inspectoratul Scolar Judetean si-a asumat un rol activ. O dimensiune-cheie a acestei strategii este cea a colaborarii apropiate dintre scoala si administratia publica. Inspectoratul Scolar Cluj a efectuat 400 de controale in liceele cu rezultate slabe la Bacalaureat in 2016, masura stabilita, de altfel, la nivel local, nu central. Strategia a constat in controale in punctele slabe, in stimularea colaborarii intre liceele bune si cele slabe si in responsabilizarea familiilor", subliniaza Pirtea. 
Rectorul UVT lanseaza o invitatie catre Primaria Municipiului Timisoara, catre universitatile timisorene si catre inspectoratele scolare judetene din regiune la o sesiune de lucru in cadrul careia sa identifice impreuna solutiile regionale pentru cresterea capacitatii invatamantului liceal. 
"UVT si-a asumat misiunea de a contribui activ la dezvoltarea regiunii. Ne dorim ca dupa sesiunea a doua a bacalaureatului, cand putem trage concluziile finale, sa ne asezam la discutii cu principalii actori, universitatile timisorene, inspectoratele scolare judetene si mai ales Primaria Timisoara. Atractivitatea invatamantului superior timisorean este strans legata de brandul orasului Timisoara, de aceea primaria este un jucator-cheie. Universitatea de Vest din Timisoara va mobiliza expertiza si mijloacele logistice de care dispune, pentru a creiona o strategie de crestere a ratei de promovare a bacalaureatului si a atractivitatii universitatilor timisorene", conchide Marilen Pirtea. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1219 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006042 (s)