News Flash:

Indicatiile terapeutice ale steviei

5 Decembrie 2015
1962 Vizualizari | 0 Comentarii
stevia

Denumire stiintifica: Rumex patientia.
Denumiri populare: dragomir, macris de gradina.


Stevia, o plantace apartine de familia poligonaceelor, este o erbacee perena foarte frecventa in flora spontana din Romania. Tulpina este dreapta, puternica, inalta pana la doi metri. In partea superioara, tulpina de stevie este ramificata, purtand pe ea frunze mari, cu petiolul consistent.


Florile sunt grupate, verzui, purtand pe ele un cerc rosu-palid sau rosu-visiniu. Pentru nevoi alimentare se culeg frunzele tinere, primavara, atunci cand se dezvolta doar frunzele bazale. Stevia se consuma ca atare, in salate, dar si sub forma unor preparate culinare.


Valoare medicinala au, mai ales, radacinile, care se recolteaza toamna, atunci cand perioada de vegetatie a incetat, precum si semintele. Pentru aplicatii strict medicinale se prepara infuzie, decoct, cataplasme.


Substante active importante: in cantitate semnificativa vitamina C, acid tartric, acid oxalic (oxalati), saruri minerale.


Indicatii terapeutice
Preparatele din stevie, in forma lor naturala, nefiarta, au proprietati depurative, diuretice, tonice. Consumul de stevie este indicat, cu precadere, in lunile de primavara, pentru detoxifierea organismului. Prin proprietatile sale depurative, stevia curate organismul de toxinele adunate in decursul iernii si, de aceea, este folosita cu succes in curele de primavara.


Prin influenta sa asupra organismului, stevia contribuie si la accelerarea proceselor de mineralizare, de reechilibrare a organismului, candva fiind considerate si un antiscorbutic important. Capacitatea steviei de a combate scorbutul trebuie luata in seama si in ziua de azi.


Stevia este recomandata si in restabilirea echilibrelor gastrice, fiind alcalinizanta. Preparatele din radacina - aceasta fiind partea cu adevarat medicinal a steviei - au eficienta in tratarea unor boli de piele (cum ar fi pecinginea, bubele dulci), epuizare fizica si nervoasa, reumatism, guta, insuficienta hepatica, icter, infectii ale pielii.


Preparatele din seminte, sub formade decoct, sunt folosite ca laxativ, ca purgativ. Tot ca purgativ este folosita si stevia stanelor sau macrisul cailor (Rumex alpinus), o specie de stevie care creste mai ales in zonele montane, pe locurile unde au poposit turmele de oi sau pe locul stanelor. Stevia stanelor are o tulpina subpamanteana de forma unui rizom, pentru nevoi medicinale prelucrandu-se acest rizom si radacinile sale. Aceasta stevie a stanelor are si un rol notabil in declansarea peristaltismului intestinal.


Contraindicatii
Stevia si radacina de stevie sunt contraindicate celor suferinzi de afectiuni pulmonare si ale cailor respiratorii, celor cu stomac sensibil, reumaticilor si bolnavilor cu suferinte articulare, celor cu pietre la ficat sau la rinichi.


Potrivit unor medici specializati in probleme naturiste, preparatele pe baza de stevie pot crea mari probleme daca sunt luate in cantitate mare, mai ales in cazul preparatelor obtinute din radacini si seminte.


rumex patientia stevia indicatii terapeutice stevia stanelor
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1154 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005158 (s)