News Flash:

Incepe un nou an scolar: 4.200 de scoli din tara nu au inca aviz de la ISU si autoritatile sanitare

12 Septembrie 2016
952 Vizualizari | 0 Comentarii
clasa scoala
Trei milioane de elevi din toata tara se intorc la scoala luni in conditiile in care Ministerul Educatiei a anuntat, intr-un raspuns remis agentiei de presa MEDIAFAX, ca peste 4.200 de scoli din Romania nu au autorizatie sanitara si nici aviz de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU).
In total, 4.221 de cladiri scolare din intreaga tara necesita aviz de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta si autorizatie de sanatate de la directiile de sanatate publice, potrivit cifrelor oficiale transmise de Ministerul Educatiei, la solicitarea agentiei de presa MEDIAFAX. De asemenea, tot la nivel national, sunt 20.710 cladiri care nu au aceste avize si autorizatii, insa nu toate le necesita, aici fiind implicati mai multi factori, cum ar fi anul de constructie, reabilitarea/renovarea acestora. Datele comunicate de Ministerul Educatiei mai arata ca, in Romania, functioneaza 18.746 de institutii de invatamant cu personalitate juridica, care opereaza in 26.733 de cladiri. In ceea ce priveste unitatile de invatamant din Capitala, primarul general Gabriela Firea a declarat ca in jur de 500 de scoli ar avea probleme cu avizele ISU.
Purtatorul de cuvant al presedintelui Klaus Iohannis, Madalina Puscalau-Dobrovolschi, a declarat, duminica seara, ca seful statului asteapta ca Guvernul sa faca public planul privind avizele de functionare ale scolilor.
"Presedintele Romaniei acorda un foarte mare interes acestui subiect, educatia. Administratia Prezidentiala a avut doua intalniri importante cu reprezentanti ai ministerelor care au in atributii lucruri care tin de organizarea anului scolar si cred ca va amintiti ultima dintre aceste discutii a avut loc pe data de 15 iulie, moment in care au fost niste promisiuni foarte concrete care se refera la mobilizarea unui grup interministerial care sa centralizeze informatii despre nevoile de investitii in infrastructura la nivel local si care sa si controleze, sa verifice modul in care sunt investiti acesti bani in lucrari de obtinerea avizelor in domeniul sanitar, de obtinerea avizelor ISU, in toate acele lucrari care sunt necesare in zona de infrastructura. Ne asteptam sa faca Guvernul public acest plan, un plan foarte important si pentru ca presupune colaborarea stransa intre autoritatea locala si centrala", a afirmat Madalina Puscalau-Dobrovolschi.
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) a transmis, la randul lui, ca termenul de solicitare a finantarii pentru lucrari necesare obtinerii autorizatiei sanitare de functionare a fost prelungit pana la data de 20 septembrie 2016. Decizia a fost luata pentru ca un numar cat mai mare de unitati sa inceapa anul acesta interventiile de acest fel, ca urmare a faptului ca sumele alocate cu aceasta destinatie nu au fost solicitate integral. Este vorba de fonduri in valoare de 800.000.000 lei, alocate prin Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL), reprezentand circa 66% din bugetul programului.
Noul an scolar vine si cu noutati. Potrivit Ministerului Educatiei, in calendarul anului scolar 2016-2017 au fost corelate perioadele de vacanta si perioadele de cursuri pentru optimizarea calendarelor examenelor si concursurilor nationale. Este vorba si de programul national „Scoala altfel”, al carui program de desfasurare a fost flexibilizat. Astfel, programul se va intinde pe durata a cinci zile lucratoare, lasand la decizia comunitatii scolare perioada pentru derularea programului, dupa cum urmeaza: 21 noiembrie - 2 decembrie 2016, 27 februarie - 31 martie 2017 si 15 mai - 9 iunie 2017 (invatamantul prescolar si primar), respectiv 17 octombrie - 2 decembrie 2016, 27 februarie - 31 martie 2017 si 15 mai - 9 iunie 2017 (invatamantul gimnazial, liceal, profesional si postliceal).
Schimbari sunt si in ceea ce priveste examenele nationale. Astfel, prima sesiune a examenului de Bacalaureat din anul 2017 se va incheia pe 24 iulie, in timp ce a doua va avea ca punct final data de 21 august. Totodata, examenul pentru definitivare in invatamant se va organiza in perioada vacantei de primavara (luna aprilie). O alta modificare, valabila si in cazul Evaluarii Nationale pentru absolventii clasei a VIII-a, vizeaza eliminarea prevederii conform careia nota finala dupa solutionarea contestatiilor se modifica numai in cazul in care intre nota initiala si nota de la contestatii exista o diferenta de minimum 0,5 puncte.
Tot ca element de noutate, in procesul de admitere in invatamantul liceal de stat, ponderea mediei claselor V-VIII in calculul mediei de admitere a fost redusa de la 25% la 20% pentru a accentua importanta Evaluarii Nationale la finalul clasei a VIII-a. De asemenea, repartizarea computerizata a elevilor in clasa a IX-a se va realiza intr-o singura etapa, urmata de o perioada dedicata rezolvarii cazurilor speciale, conform metodologiei.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1146 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004994 (s)