News Flash:

In Romania s-a inregistrat cel mai mare numar de transplanturi in acest an

1 Octombrie 2013
1500 Vizualizari | 0 Comentarii

Romania a înregistrat în anul 2013 cel mai mare numar de transplanturi efectuate cu donator aflat în moarte cerebrala si doreste sa ajunga la 150 pana la sfarsitul anului, a anuntat, marti, într-o conferinta de presa, medicul Victor Zota, coordonatorul programului national pentru transplant.

'In 2013, Agentia Nationala de Transplant a realizat un numar impresionant de mare de donatori aflati în moarte cerebrala. Acum doua zile am înregistrat donatorul cu numarul 103, ceea ce ne situeaza ca si tara, ca si activitate de transplant pe unul dintre locurile bune, merituoase din Europa. Am intrat în randul tarilor care au un numar de donatori cu trei cifre. Speram ca pana la sfarsitul anului sa fie mult mai multi. Ne-am propus cel putin 150 de donatori aflati în moarte cerebrala, sa speram ca vom si reusi', a spus medicul Victor Zota.

El a mentionat ca exista peste 35 de coordonatori intraspitalicesti si peste 35 de anestezisti care au lucrat si lucreaza în sectiile de anestezie, terapie intensiva si au ca sarcina principala decelarea si urmarirea potentialilor donatori aflati în moarte cerebrala.

'Probabil ca vom avea la sfarsitul anului cel mai mare procent de crestere a numarului de transplanturi si a activitatii de transplant din lume, cel putin din Europa în mod sigur. Romania este ca si procent de crestere a activitatii de departe pe primul loc, marea majoritate a tarilor europene au stagnat, cateva au regresat, iar cele care au avut un progres, progresul este destul de mic si nesemnificativ. Tari cu activitate serioasa - Portugalia, de exemplu, are mari probleme, nici Spania nu a progresat mult anul acesta, Germania nu are un rezultat foarte bun', a sustinut Zota.

Coordonatorul programului national pentru transplant a explicat ca la Agentia Nationala de Transplant au depus dosarul pentru acreditare pentru activitatea de transplant 50 de centre, dintre acestea 40 pentru acreditare pentru declararea mortii cerebrale, iar 10 pentru activitate de transplant.

Victor Zota a mai precizat ca luni a aparut un ordin al ministrului Sanatatii prin care au fost nominalizate persoanele care merg sa evalueze si sa inspecteze cele peste 50 de institutii din tara care si-au depus dosar la Agentia Nationala pentru Transplant în vederea obtinerii acreditarii pentru diferite proceduri de transplant sau de declarare a mortii cerebrale.

El spera ca pana la 20 octombrie sa evalueze cele 50 de centre integrate în programul national pentru transplant, pentru ca termenul limita pana la care trebuie finalizata evaluarea si trimisa la Ministerul Sanatatii este 1 noiembrie.

'Incepand de saptamana viitoare, Agentia Nationala de Transplant va demara aceasta actiune, inspectorii vor trebuie sa inspecteze în 10 zile toate aceste spitale', a punctat Zota, apreciind ca Agentia nu are dreptul de a face controale si inspectii, ci are dreptul de a evalua în vederea acreditarii.

Medicul Irinel Popescu, prezent la conferinta de presa, a apreciat ca pentru realizarile din 2013 meritul este al coordonatorilor de transplant.

'Rata de donare ramane relativ constanta, cu mici fluctuatii - creste atunci cand exista relatari pozitive despre transplant, scade atunci cand exista relatari negative despre transplant si apoi revine la o cifra pe undeva pe la 60-65%. Ceea ce face diferenta este munca în spitale a coordonatorilor de transplant si a acestei functii noi introduse de persoane responsabile de procesul de donare, pentru ca în niste spitale supra aglomerate si în servicii de terapie intensiva în care personalul este supra solicitat pana la introducerea acestui model se pierdeau donatori, pentru ca nu erau persoane focusate pe diagnosticul mortii cerebrale, pe mentinerea donatorului, pe anuntarea Agentiei de Transplant', a spus Irinel Popescu.

El a mai mentionat ca necesitatile de transplant ale Romaniei sunt ceva mai mari, dupa cum numarul de donatori potentiali ai Romaniei este mai mare.

'Asteptam în continuare cresterea numarului de donatori, în fond acesti 100 de donatori raportat la 20 de milioane de locuitori înseamna 5 donatori pe milion ceea ce înca este o cifra care nu poate sa ne satisfaca', a aratat medicul.

Irinel Popescu a mai declarat ca 'sunt sanse foarte mari' sa se deschida la spitalul 'Sfanta Maria' un al doilea centru de transplant hepatic.

Pe de alta parte, medicul Victor Zota a mai spus ca, în momentul de fata, pe listele de asteptare pentru toate tipurile de transplant se afla 3.645 de persoane, dintre care 2.688 de persoane pentru transplant de rinichi, 242 pentru transplant de ficat, 850 pentru transplant de maduva si 21 pentru transplantul de inima la Targu Mures.

Acesta a explicat ca, de cand s-a declansat scandalul legat de Alexandru Arsinel, au avut, pana în prezent, doar trei donatori declarati în moarte cerebrala, cand de obicei în fiecare saptamana aveau între sapte, opt sau noua donatori. AGERPRES


transplanturi
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1173 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007698 (s)