News Flash:

IMPORTANT! Politistii locali nu mai pot amenda soferii din trafic si nici nu le pot cere acestora documente. Decizia a fost luat de o instanta din Romania

16 Martie 2018
975 Vizualizari | 0 Comentarii
politia

Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat ca doar politistii rutieri au competenta sa aplice sanctiuni contraventionale soferilor.

Astfel, politistii locali nu pot amenda soferii in trafic si nici nu le pot cere acestora documente pentru a vedea cine le-a incredintat autoturismele.

Demersul Avocatului Poporului, a determinat decizia Curtii si lamurirea acestei spete. Hotararea ICCJ va fi obligatorie doar dupa publicarea in Monitorul Oficial.

In conditiile in care textele de lege fac referiri doar la politia rutiera si nu la cea locala, decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie din Romania arata ca doar politistii rutieri au competenta de a sanctiona soferii.

„Doar agentul constatator din cadrul politiei rutiere are competenta de a solicita proprietarului sau detinatorului mandatat al unui vehicul comunicarea identitatii persoanei careia i-a incredintat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum si de a aplica sanctiunile contraventionale prevazute de lege, in cazul necomunicarii relatiilor solicitate“, se precizeaza in comunicatul de presa al ICCJ.

Dupa publicarea in MO a acestor reguli, normal si legal ar fi sa nu mai observam politisti locali «rutieri» in strada, acestia urmand sa se ocupe de celelalte atributii pe linie de ordine publica.

Nu am inteles niciodata de ce trebuie sa existe acesti oameni cu competente restranse, cand pot fi angajati politisti cu atributii complete pe linie de circulatie rutiera. Din cate cunosc, in Parlament exista un proiect care ar urma sa forteze acordarea de noi competente localilor pe linie de circulatie rutiera si nu numai”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, agent sef adjunct Dan Georgescu, membru al Sindicatului National al Agentilor de Politie.

Dupa publicarea deciziei in Monitorul Oficial, Politia Locala va putea da amenzi doar pentru parcatul neregulamentar si sa dispuna ridicarea autoturismelor parcate ilegal.

Citește mai mule pe cugetliber.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1234 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006956 (s)