News Flash:

IMPORTANT: Ce trebuie sa facem in caz de cutremur

7 Octombrie 2013
1492 Vizualizari | 0 Comentarii

 Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta a postat pe site-ul institutiei regulile si masurile de protectie pe care trebuie sa le aplice cetatenii în cazul producerii cutremurelor.

'Evitarea aglomerarii spatiilor de la locul de munca sau din locuinta cu piese de mobilier sau aparatura instabile la seism si amplasate în vecinatatea locurilor în care se aglomereaza de obicei familia sau în spatiul de lucru; amplasarea echipamentelor tehnice si aparatelor casnice mai grele sau a celor pe rotile - de exemplu: copiatoare, calculatoare mari, masini de spalat, frigidere etc. astfel încat sa nu se afle în vecinatatea iesirilor din încaperi sau apartament spre a nu bloca prin deplasarea lor accesul în cazul unui seism; fixarea aparatelor în asa fel încat racordurile sa nu sufere deteriorari în caz de cutremur; amplasarea vaselor cu chimicale, combustibili în dulapuri în care sa nu se poata rasturna, în încaperi în care nu se locuieste si nu exista pericolul de contaminare si de incendiu; procurarea în locuinta a cel putin unui extinctor si amplasarea acestuia într-un loc cunoscut si accesibil în orice moment, langa sursele potentiale de incendiu; învatati utilizarea acestuia', recomanda IGSU.

De asemenea, pompierii îi sfatuiesc pe oameni ca în caz de cutremur sa încerce sa nu se panicheze si sa nu iasa din casa pentru ca scarile sunt vulnerabile si pot fi primele care se pot darama.

'Preveniti tendintele de a parasi camera sau locuinta, deoarece faza seismica initiala are o durata redusa, astfel încat tocmai faza puternica a miscarii seismice va poate surprinde pe scari, holuri, paliere, în aglomeratie si panica, conducand la accidente grave, nedorite. Ramaneti în încapere sau locuinta, departe de ferestre care se pot sparge si va pot accidenta. Protejati-va sub o grinda, toc de usa solid, sub un birou sau masa care sunt suficient de rezistente spre a va feri de caderea unor obiecte, mobile suprapuse, lampi, tencuieli ornamentale etc. In lipsa unor astfel de posibilitati va puteti proteja stand la podea langa un perete solid, pe genunchi si coate, cu fata în jos iar cu palmele împreunate va veti proteja capul, ceafa, iar cu antebratele pe lateral capul (...) Daca este posibil, închideti sursele de foc cat puteti mai repede iar daca a luat foc ceva interveniti imediat dupa ce a trecut socul puternic. Daca va aflati în afara unei cladiri, deplasati-va cat mai departe de cladire, feriti-va de tencuieli, caramizi, cosuri, parapete, cornise, geamuri, ornamente care de obicei se pot prabusi în strada. Nu fugiti pe strada, deplasati-va calm spre un loc deschis si sigur', precizeaza IGSU.

Specialisti de la Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta se afla în continuare în judetul Galati, acolo unde în ultimele zile au avut loc mai multe cutremure, pentru a veni în sprijinul populatiei care este informata cu privire la modul de autoprotectie si comportare în astfel de situatii.

'Pentru a raspunde nevoilor cetatenilor, echipa IGSU, formata din trei specialisti cu pregatire în domeniul consilierii, protectiei si educarii preventive a populatiei aflate în situatii deosebite, se afla începand cu data de 3 octombrie în localitatea Izvoarele, judetul Galati. Aceasta continua sa sprijine, alaturi de colegii de la ISU Galati, atat populatia, cat si autoritatile locale si ceilalti specialisti geologi si seismologi aflati în zona, monitorizand situatiile produse, amploarea, intensitatea, evolutia si implicatiile acestora. Misiunea principala a personalului IGSU consta în informarea si educarea cetatenilor cu privire la modul de autoprotectie si comportare în astfel de situatii', au declarat, luni, pentru AGERPRES oficiali ai IGSU.

Totodata, doi specialisti din cadrul IGSU au participat, luni, la o întalnire care a avut loc la Institutului National de Fizica a Pamantului la care au participat specialisti în domeniu.

Potrivit INFP, în ultimele doua saptamani în zona Galati au avut loc 24 de cutremure cu magnitudinea mai mare de 2,5 grade pe scara Richter.

De asemenea, în zona Vrancei, duminica dimineata a avut loc un seism cu magnitudinea 5,5 care s-a produs la o adancime de 134 de kilometri si s-a resimtit în mai multe orase din tara, printre care si Bucuresti.


igsu bucuresti
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1226 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006599 (s)