News Flash:

Iliescu, isi retrage cuvintele. "Regret ca o exprimare eliptica poate suna a indiferenta"

26 Februarie 2016
1125 Vizualizari | 0 Comentarii
ion iliescu
Ion Iliescu a revenit, joi, asupra declaratiei sale potrivit careia "in loc sa stam sa tot plangem mortii" Revolutiei mai bine "tragem concluziile politice adecvate", sustinand ca regreta faptul ca "o exprimare elipitica poate suna a indiferenta fata de suferinta rudelor celor morti in acele zile".
"Regret faptul ca o exprimare eliptica, in contextul acestei discutii (redeschiderea dosarului Revolutiei-n.r), poate suna drept indiferenta fata suferinta rudelor celor morti in acele zile. Nu este, iar tot ceea ce am facut pentru cinstirea memoriei lor sta dovada ca nu este vorba de indiferenta sau de lipsa empatiei. Cinstirea memoriei celor morti in timpul Revolutiei inseamna in primul rand sa actionam pentru ca Romania sa nu mai cunoasca totalitarismul. Iar pentru asta actiunea politica este primordiala. Democratia inseamna politica. Trebuie sa tragem concluziile politice care se impun din tot ceea ce am facut gresit in acesti 26 de ani, inseamna sa intarim institutiile politice: parlament, partide, organe alese la nivel local; sa ne facem datoria de a veghea ca tara asta sa ramana o democratie, drepturile si libertatile cetatenesti sa fie respectate" a precizat fostul presedinte, pe blogul sau.
Iliescu a mai spus ca afirmatiile sale au fost facute, la sfarsitul intalnirii de la Palatul Parlamentului, dedicata formarii CPUN, fiind intrebat de jrunalisti despre intentia redeschiderii dosarului ”Revolutia din decembrie”, si despre decizii ale Curtii Europene a Drepturilor Omului, privitoare la plangerile unor rude ale victimelor din decembrie 1989.
"Revolutia Romana a fost un eveniment extrem de complex, si a spune ca poti sa-l cuprinzi intr-un dosar inseamna a ignora o intreaga realitate. Orice sentinte ar da un tribunal sau altul, ele nu inseamna ca reprezinta adevarul despre Revolutie. Sunt doar solutii particulare, date unor cazuri particulare. Iar acolo unde au fost identificati vinovati de represiune, acestia au fost judecati si condamnati. Nu pentru o vina in general, ci pentru fapte concrete", mai scrie Iliescu.
Fostul presedintele Ion Iliescu a afirmat joi ca nu stie cui foloseste redeschiderea dosarelor pe tema Mineriadelor si a Revolutiei, considerand ca acestea nu ar trebui ''dezgropate'' intrucat CEDO este interesata sa "intretina asa ceva". Intrebat ce parere are despre redeschiderea dosarului Mineriadelor si a Revolutiei, Iliescu a afirmat ca "nu este nicio problema", dar ca nu stie cui slujeste un astfel de demers.
Fostul presedinte a mai spus ca trebuie sa tragem concluziile politice adecvate din evenimentele in urma carora a cazut regimul comunist in loc "sa stam sa tot plangem mortii". ''Revolta din decembrie a insemnat sacrificii umane. Sa stam sa tot plangem mortii in loc sa tragem concluziile politice adecvate pentru tot procesul de dezvoltare a societatii...", a adaugat el. 
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1128 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005799 (s)