News Flash:

Iesirea Marii Britanii din UE va avea ca efect consolidarea rolului NATO

27 Iunie 2016
1164 Vizualizari | 0 Comentarii
londra
Iesirea Marii Britanii din UE va afecta economia nationala si institutiile europene, dar probabil va avea ca efect consolidarea Aliantei Nord-Atlantice, comenteaza revista Foreign Policy.
"Cetatenii s-au pronuntat, iar Marea Britanie va parasi Uniunea Europeana. Statele Unite si Europa se vor confrunta cu o serie de vesti proaste generate de aceasta decizie: criza economica, slabirea economiei britanice, institutii europene mai slabe, sanse mari de iesire a Scotiei din Marea Britanie - acestea sunt doar unele dintre provocari. Institutiile politice si economice occidentale par sa fie intr-o situatie mai proasta decat in urma cu cateva zile", noteaza Foreign Policy.
"Singura exceptie ar putea fi la nivel militar. Oricat de contraintuitiv ar parea, iesirea Marii Britanii din UE probabil va crea o Alianta Nord-Atlantica mai puternica", subliniaza Foreign Policy.
"Exista cateva motive pentru care iesirea Marii Britanii din UE va facilita consolidarea aliantei militare transatlantice. In primul rand, este vorba de preocuparea din ce in ce mai mare a tuturor statelor NATO - inclusiv a multor state UE, dar si a Statelor Unite, Canadei, Norvegiei si Turciei - in legatura cu aventurismul Rusiei conduse de Vladimir Putin. Kremlinul a avut mereu obiectivul de a fi cea mai puternica entitate politica din Europa si probabil va cauta modalitati de a profita si mai mult de efectele centrifugale ale democratiilor din vestul Europei. Inca de la infiintare, NATO a furnizat cel mai determinat echilibru militar impotriva acestor eforturi, asftel ca popularitatea Aliantei va creste in Europa", argumenteaza Foreign Policy.
"In al doilea rand, prin retragerea din Uniunea Europeana, armata Marii Britanii va avea mai multe resurse pentru sustinerea NATO. Un al treilea beneficiu va fi diminuarea competitiei tacite dar reale dintre Alianta Nord-Atlantica si Uniunea Europeana. (...) In ultimul rand, noul Guvern britanic va fi un partener NATO foarte motivat", subliniaza Foreign Policy, explicand ca Londra va depune eforturi pentru a mentine "relatia speciala" cu Washingtonul.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1153 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006268 (s)