News Flash:

ICCJ incepe luni judecarea apelului in dosarul lui Liviu Dragnea privind fraude la referendum

28 Septembrie 2015
1149 Vizualizari | 0 Comentarii
Liviu Dragnea0
Inalta Curte de Casatie si Justitie incepe, luni, judecarea apelului in dosarul in care Liviu Dragnea si alti 70 de inculpati sunt acuzati de fraude la referendumul din 2012 pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.
Completul de cinci judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) va judeca, luni, de la ora 9.00, primul termen al apelului in dosarul "Frauda la referendum".
Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminica, la Alexandria, ca luni va merge la instanta suprema, si ca are speranta ca, mai devreme sau mai tarziu, "adevarul iese la iveala si dreptatea va triumfa".
Dragnea a fost intrebat daca dosarul sau este motivul pentru care a declarat, la lansarea candidaturii la sefia PSD, ca exista un risc pentru el, liderul partidului spunand ca nu vrea "sa amestece lucrurile".
"Ce am spus este suficient. Eu in general am sperante ca intotdeauna, mai devreme sau mai tarziu, adevarul iese la iveala si dreptatea va triumfa. Este o speranta care m-a animat tot timpul in viata. (...) Este o speranta pe care nu vreau sa mi-o pierd niciodata", a spus liderul interimar al PSD.
Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, a fost condamnat in 15 mai, de instanta suprema, la un an de inchisoare cu suspendare, in dosarul privind fraude la referendumul din 2012, pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. Dragnea a fost trimis in judecata pentru infractiunea de folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
Prin aceeasi sentinta, alti inculpati din dosarul au primit pedepse de inchisoare cu suspendare sau au fost achitati. Decizia a fost contestata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) si de unii dintre inculpati.
Procurorii DNA arata, in apelul din dosarul "Frauda la referendum", ca pedeapsa primita de Liviu Dragnea este prea mica raportat la gravitatea faptelor sale, acesta actionand ca si cum alegatorii sunt simple obiecte ce pot fi "extrase din casa prin oferirea de spectacole cu clovni" sau "cu forta".
DNA arata, in motivele de apel, ca instanta a gresit individualizarea pedepsei aplicate lui Liviu Dragnea, "cuantumul simbolic de un an inchisoare si modalitatea de executare cu suspendare fiind incompatibile cu gravitatea infractiunii de folosire a influentei functiei de conducere din partid pentru obtinerea cvorumului la referendum, prevazuta de art. 13 din Legea nr. 78/2000".
Procurorii mai arata ca in mod gresit au fost achitati alti 45 de inculpati, dintre care opt au avut calitatea de presedinti sectii de votare, iar 37 au fost membri ai unor sectii de votare. Astfel, magistratii cer judecatorilor condamnarea lui Liviu Dragnea si a celorlalti 45 de inculpati la pedepse "in cuantum concordant gravitatii faptelor".
Potrivit procurorilor anticoruptie, instanta de fond a retinut ca probatoriul administrat in cursul urmaririi penale si al cercetarii judecatoresti confirma infractiunea retinuta in sarcina lui Dragnea. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1134 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004716 (s)