News Flash:

Hepatita E. Cum o recunoastem si cum o putem preveni

20 Octombrie 2014
1340 Vizualizari | 0 Comentarii

Hepatita E este o boala infectioasa acuta provocata de virusul hepatic E, care patrunde in organism preponderent pe cale hidrica (prin apa infectata). Virusul hepatic E este mai putin virulent decat virusul hepatic A. Mecanismul de infectare este, ca si in hepatita A, cel fecalo-oral, insa infectia virala E se raspandeste preponderent pe cale hidrica. Hepatita E afecteaza in special persoanele tinere (15-30 ani).

Virusul E este mai frecvent in Asia Centrala si Sudica, insa numarul persoanelor infectate este mare si in Africa de Nord si cea de Est, sau in America Centrala. Cea mai mare epidemie de hepatita E a avut loc in China de Sud. In doar o luna si jumatate (in anul 1986) s-au inregistrat 120.000 cazuri. Focare s-au inregistrat si in Tadjikistan, Uzbekistan, Kargazstan, Turkmenistan, Etiopia, Somalia si in tarile tropicale si subtropicale, unde virusul este intalnit in permanenta.

In Europa, hepatita E este intalnita izolat, fiind mai cu seama, transportata de persoanele care s-au aflat in tarile endemice. Pe continentul nostru, morbiditatea sporadica de hepatita E reprezinta un procent de 1 -2, fiind mai avansata in Italia - 3,9 si in Spania - 6,8.

Simptomele hepatitei E
Boala debuteaza acut sau lent dupa o perioada de incubatie de 14-50 zile, mai frecvent 30-42 zile. Ca si in hepatita A, ea poate decurge sub forme icterice (tipice) si atipice usoare, semigrave si grave. Spre deosebire insa de tipul A, in hepatita E se intalnesc mai frecvent formele semigrave, grave, iar cele foarte grave au fost inregistrate mai cu seama la femeile gravide. Iata cateva simptome ale hepatitei E:

- oboseala;
- greata;
- diaree;
- urina inchisa la culoare;
- icter.  

Nu exista un vaccin impotrivia virusului hepatic E, iar tratamentul este asemanator celui din hepatita A. Se recomanda odihna, consumul de multe lichide, sunt interzise grasimile de origine animala si alcoolul.

Masuri de prevenire
1. Spala-te cat mai des pe maini.
2. Fierbe foarte bine legumele si carnea pentru a te asigura ca nu mai reprezinta niciun pericol. 
3. Incearca sa eviti aglomeratia.
4. Daca folosesti mijlocul de transport in comun, ar fi indicat sa ai la indemana servetele umede pe baza de alcool. Sanatate.bzi.ro


hepatita e
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1106 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006092 (s)