News Flash:

Harta de risc de inundatii in Banat

10 Noiembrie 2014
1382 Vizualizari | 1 Comentarii
A fost finalizat proiectul pe bani europeni prin care s-a realizat harta de hazard si de risc la inundatii in bazinul hidrografic Banat. Harta prezinta zonele inundabile din revarsarea cursurilor de apa din bazinele hidrografice Bega, Timis, Barzava, Caras, Nera, Aranca si a afluentilor directi ai Dunarii. Pe baza acestor harti, Administratia Nationala „Apele Romane” va elabora, pana in 2015, planurile de management al riscului la inundatii.
Administratia Nationala „Apele Romane”, prin Administratia Bazinala de Apa Banat, a finalizat „Planul pentru prevenirea, protectia si diminuarea efectelor inundatiilor in bazinul hidrografic Banat”, proiect care vizeaza reducerea riscului de producere a inundatiilor prin cunoasterea cat mai precisa a arealelor bazinului hidrografic Banat supuse hazardului la inundatii.
Proiectul a presupus, spun specialistii de la Ape, realizarea unei harti de hazard la inundatii pe cursurile de apa din bazinul hidrografic Banat, identificarea unor scenarii de amenajare in punctele critice din zonele acoperite de proiect, identificarea masurilor pentru un management pro-activ al riscului la inundatii, precum si efectuarea unei analize socio-economice a masurilor identificate si stabilirea criteriilor de prioritizare a masurilor necesare, scrie tion.ro.
„Au fost realizate, in acest sens, harta de hazard la inundatii (inundabilitate) si planul pentru prevenirea, protectia si diminuarea efectelor inundatiilor in bazinul hidrografic Banat. Harta de hazard la inundatii arata limita inundatiei – adica pana unde se poate extinde apa intr-un scenariu considerat – si adancimea apei la viituri sau viteza apei corespunzatoare unor debite cu diferite probabilitati de depasire (0,1%; 1%; 5%; 10%), adica date referitoare la inundatii care se petrec odata la 1.000 de ani, odata la 100 de ani, odata la 20 de ani, respectiv odata la 10 ani. Harta de hazard la inundatii in bazinul hidrografic Banat prezinta zonele inundabile numai din revarsarea cursurilor de apa din bazinele hidrografice Bega, Timis, Barzava, Caras, Nera, Aranca si a afluentilor directi ai Dunarii, totodata constituind un instrument de lucru pentru autoritati in asigurarea protectiei bunurilor si a populatiei”, explica managerul de proiect, Marius Perneac.
Valoarea proiectului, cofinantat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene prin POS Mediu, este de peste 15,7 milioane lei (fara TVA), din care 80% reprezinta finantare europeana si 20% cofinantare de la bugetul de stat. Perioada de implementare a fost de 28 de luni.
Cum a fost realizata efectiv harta de hazard la inundatii?
„S-a utilizat modelul digital al terenului (masuratori aeropurtate, masuratori topometrice terestre si batimetrie) si s-au facut studii hidrologice si de modelare hidraulica. Harta de hazard la inundatii a constituit suportul pentru identificarea scenariilor de amenajare in punctele critice din zonele bazinului hidrografic Banat si a masurilor pentru un management pro-activ al riscului la inundatii (diferite categorii de lucrari hidrotehnice de aparare impotriva inundatiilor)”, spun specialistii de la Ape.
Pe baza hartilor de hazard si de risc la inundatii, Administratia Nationala „Apele Romane” va elabora, pana in 2015, planurile de management al riscului la inundatii pe bazine hidrografice, conform directivelor europene.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Stevhill  | #50533
Adauga comentariu

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1159 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008078 (s)