News Flash:

Guvernul Ciolos nu a alocat in 2016 niciun leu pentru bisericile noi sau existente si nici pentru Catedrala Neamului. Iata REACTIA Patriahului Daniel

6 Decembrie 2015
1094 Vizualizari | 0 Comentarii
catedrala
In 2016, Guvernul nu intentioneaza sa aloce niciun leu pentru construirea de biserici noi sau pentru modernizarea de biserici existente, conform proiectului de buget pe 2016, prezentat de Ministerul Finantelor. Masura vine dupa ce, in 2014 si 2015, guvernul condus de Victor Ponta a alocat in total 325 milioane de lei (peste 72 de milioane de euro) pentru biserici.
Secretariatul de Stat pentru Culte, din subordinea Secretariatului General al Guvernului, are prevazut 0 lei la bugetul pe 2016 pentru acest capitol de construire si modernizare a bisericilor, inclusiv pentru sprijinirea activitatilor si functionarii bisericilor. In 2014, acest capitol bugetar beneficiase de 148 milioane de lei, iar in 2015, de 177 milioane de lei. Pentru 2017, este previzionata o alocare bugetara mult mai mica, de doar 12 milioane de lei.
In proiectul de Lege a bugetului de stat pe 2016 este prevazut ca se asigura sprijin lunar la salarizare pentru personalul clerical angajat in unitatile cultelor recunoscute. Astfel, in proiect sunt prevazute sumele pentru contributia statului la salarizarea personalului de cult, respectiv 315.084.000 leri, in creste de la 278.298.000 de lei executia preliminata din acest an.
De asemenea, proiectul prevede si sprijinirea de catre stat a asezamintelor religioase romanesti din afara granitelor tarii - cu 12.972.000 lei, precum si finantarea Schitului romanesc Prodromu de la Muntele Athos, cu 1.250.000 de lei.
Potrivit documentului sinteza privind politicile si programele bugetare pe termen mediu ale ordonatorilor principali de credite pentru anul 2016 si perspectiva 2017-2019, Secretariatul de Stat pentru Culte are ca obiective prioritare in 2016: sprijinirea construirii si finalizarii unor lacasuri de cult; sprijin financiar pentru salarizarea clerului; sustinerea cultelor in derularea unor programe sociale, educationale, caritabile de orientare socio-profesionala si formare continua, in cooperarea cu autoritatile publice; sprijinirea unor activitati de restaurare a spatiului eclezial pentru promovarea si punerea in valoare a monumentelor istorice aflate in proprietatea cultelor; sprijinirea comunitatilor religioase de peste hotare; promovarea pluralismului religios si a dialogului intereligios si monitorizarea respectarii legislatiei nationale si internationale in domeniul libertatii religioase.
Ce spune Patriarhul Daniel
Patriarhul Daniel a declarat sambata, raspunzand unei intrebari, ca Biserica Ortodoxa Romana este de acord sa renunte la salariile de la stat daca i se da inapoi proprietatile care i-au fost luate in mod abuziv, pentru a nu mai sta "cu mana intinsa la stat tot timpul". 
Intrebat, dupa ce a sfintit capela de la Penitenciarul Jilava, ce le transmite celor care spun ca biserica ar putea fi un bun Mos Nicolae pentru bugetul de stat, Patriarhul Daniel a raspuns: "Da, noi am spus de mai multe ori ca suntem de acord nu numai sa impoziteze veniturile, ci sa si renuntam la salariile de la stat daca ni se da inapoi ceea ce in mod abuziv a luat statul ca proprietati".
PF Daniel a afirmat ca Biserica Ortodoxa Romana nu vrea sa stea "cu mana intinsa la stat tot timpul", dar trebuie ca statul sa dea inapoi ceea ce a fost luat de la Biserica.
"Deci, noi nu avem nevoie sa stam cu mana intinsa la stat tot timpul, dar statul sa ne dea inapoi ceea ce a luat ca fiind donatii date bisericii in mod liber. Cand se face echilibrul acesta, nu mai avem nevoie de salarii de la stat si nici de celelalte", a mai spus PF Daniel. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1133 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004943 (s)