News Flash:

Guvernul aproba miercuri mici ajustari la Codul de Procedura Penala

31 Ianuarie 2014
1328 Vizualizari | 0 Comentarii
Guvernul va aproba mici ajustari la Codul de procedura penala care vor clarifica si problema interceptarilor, pe baza unei centralizari care va fi prezentata vineri pe site-ul Ministerului Justitiei, a anuntat premierul Ponta, adaugând ca este "o prostie" sa spui ca noul Cod protejeaza infractorii.
El a precizat însa ca aceasta clarificare ar permite începerea urmaririi penale "fata de fapte si nu fata de persoane".
Ponta a precizat totodata ca, la începutul saptamânii viitoare, în Parlament va fi aprobata o lege de abrogare a articolului 278 din noul Cod penal care poate îngradi libertatea si activitatea mass-media.
Premierul a aratat ca, ca orice legi complexe, pot aparea în practica interpretari diferite si inadvetente, iar ministrul Justitiei a discutat în acest sens cu Consliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public si Înalta Curte de Casatie si Justitie ai, în masura în care aceste inadvertente pot afecta în vreun fel sau altul activitatea instantelor sau a parchetelor, vor fi operate "mici ajustari".
"La problema interceptarilor, lucrurile stau în felul urmator: mandatele de ascultare pe siguranta nationala nu s-au modificat în niciun fel, Legea 51/1991 le prevede în continuare. În al doilea rând, în baza codurilor actuale, care intra în vigoare mâine, exista si s-a introdus acea prevedere de a se face interceptarile dupa ce se începe urmarirea penala, adica exact cum a dispus Curtea Constitutionala printr-o decizie din 2009. În masura în care exista o propunere pe care eu o consider de natura sa rezolve interpretarea diferita, ca sa se poata începe urmarirea penala fata de fapte si nu fata de persoane, atunci toate lucrurile se rezolva (...) Este o interpretare pe care unii specialitti spun ca se pot face în continuare interceptari, altii spun ca nu si atunci, prin textul pe care l-a propus CSM, cred ca nu va mai exista nicio diferenta de interpretare", a spus Ponta.
În opinia premierului, noile coduri sunt europene, moderne, mult mai bune decât cele ale lui Ceausescu din 1968.
Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a precizat însa ca va prezenta un pachet de acte normative, dintre care unele vor fi promovate ca proiect de lege, iar altele ca ordonante de urgenta, decizia apartinând Guvernului.
Întrebat de jurnalisti care este modalitatea prin care Ministerul Justitiei va lamuri problema legata de presedintele Traian Basescu, ministrul a raspuns însa ca acel articol nu este vizat de propunerile formulate de CSM. Întrebat de asemenea daca, atunci, va formula Ministerul Justitiei propuneri în acest sens, el a raspuns ca nu la acel articol deoarece nu este nevoie.
"Asa cum a spus premierul, sunt câteva chestiuni care trebuie corelate, pentru a nu exista interpretari diferite. Din punctul de vedere al unor specialisti, e nevoie de o anumita clarificare. Cei care au lucrat la coduri spun ca nu este nevoie si ca, asa cum a fost redactat ansamblul actului normativ, lucrurile sunt destul de clare si pot fi facute si interceptari", a adaugat Cazanciuc.
Si premierul Victor Ponta a aratat ca aceste mici ajustari nu vor fi aprobate "neaparat" prin ordonanta de urgenta.
"Depinde de ceea ce vor constata parchetele, instantele. Daca într-adevar a fost doar o interpretare diferita si, practic, au absolut toate instrumentele, ca si pâna acum, nu e nevoie, se face proiect de lege. Daca apar probleme în practica, putem sa dam si ordonanta de urgenta pentru procedura, ca pentru Codul penal ar fi neconstitutional. Un Cod penal nu poate fi schimbat prin ordonanta de urgenta, pentru ca dupa aceea merge în Parlament si ce faci daca Parlamentul decide altfel ?", a afirmat Ponta.
Solicitat sa comenteze declaratia presedintelui Curtii Constitutionale, conform caruia nu exisa o problema în a emite o ordonanta de urgenta pentru modificarea inclusiv a Codului penal, Ponta a raspuns ca, din câte stie, o astfel de decizie apartine tuturor judecatorilor Curtii, nu doar presedintelui.
"Toata lumea poate sa aiba pareri, noi vorbim de institutii aici si, din câte stiu, daca este sesizata, Curtea Constitutionala se pronunta. De altfel, Curtea Constitutionala, sesizata legal, a decis în 2009 - cred ca tot domnul Zegrean era si atunci - ca nu se pot face interceptari în afara urmaririi penale", a adaugat Ponta.
Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, ca nu exista nicio problema cu privire la emiterea unei ordonante de urgenta în cazul unor eventuale modificari ale noilor coduri penal si de procedura penala, care vor intra în vigoare sâmbata.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1198 (s) | 43 queries | Mysql time :0.009596 (s)