News Flash:

GREVA controlorilor de trafic aerian a fost suspendata incepand cu ora 12.10. Zeci de pasageri, pe Aeroportul Henri Coanda din Bucuresti, in asteptarea curselor

30 Mai 2017
982 Vizualizari | 0 Comentarii
aeroport
Controlorii de trafic din Romania au intrat marti in greva generala pe timp nelimitat pe fondul neintelegerilor cu ministerul Transporturilor. Potrivit legii, o treime dintre zboruri vor fi asigurate, restul fiind anulate sau amanate. Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian (ATSR) a iesit luni de la discutiile cu Ministerul Transporturilor si a anuntat ca negocierile au esuat. Liderii ATSR au precizat ca „greva ar putea sa dureze o ora-doua, poate trei, sau sa continue pe termen nelimitat daca nici maine (marti dimineata - n.n.) nu se va ajunge la nicio concluzie”. In replica, conducerea ROMATSA a cerut Tribunalului Bucuresti sa decida daca greva controlorilor de trafic aerian, programata marti, incepand cu ora 9.00, este legala. Actiunea a fost inregistrata pe rolul instantei joi, termenul fiind stabilit marti, la ora 13.30.
 Patru curse aeriene sunt afectate la Iasi de greva controlorilor de trafic, cea mai mare intarziere fiind inregistrata de o cursa Tarom, care va pleca spre Bucuresti la trei ore dupa ora stabilita.
Patru curse au intarziere la aterizare sau la decolare pe Aeroportul din Iasi din cauza grevei controlorilor de trafic aerian.
Astfel, o aeronava Blue Air care trebuia sa plece spre Roma la 13.40 va pleca cu o ora intarziere din Iasi, la ora 14.40.
Tot o aeronava Blue Air, de data aceasta un zbor intern, a avut intarziere la aterizarea la Iasi de la Timisoara 45 de minute, avionul ajungand la Iasi la ora 12.00, in loc de 11.15.
La ora 13.35 ar fi trebuit sa aterizeze la Iasi cursa Tarom de Otopeni, insa va ajunge la 14.40, urmand sa plece inapoi spre Capitala la ora 17.00, cu trei ore intarziere.
De asemenea, o cursa Wizz Air catre Bergamo va pleca din Iasi la 16.10, cu 20 de minute intarziere.
UPDATE 12.40 Tudorache, ATSR: Greva este suspendata incepand cu ora 12.10, dar va putea fi reluata oricand
Greva de la ROMATSA se suspenda temporar, insa daca negocierile esueaza va putea fi reluata oricand fara parcurgerea etapelor intermediare, a anuntat marti Gabriel Tudorache, presedintele sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian - ATSR.
„Avand in vedere impactul negativ creat pasagerilor in urma actiunilor de protest, partile - ROMATSA si ATSR - au convenit urmatoarele: conflictul se suspenda temporar incepand cu ora 12.10, cu continuarea negocierilor; daca negocierile vor esua, greva va putea fi reluata fara a se mai parcurge etapele intermediare aferente conflictului de munca”, a declarat Gabriel Tudorache.
Si ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, a anuntat suspendarea grevei. „Am ajuns la o intelegere cu sindicatele si greva este suspendata incepand cu ora 12.10, chiar mai devreme decat era stabilit initial - ora 13.00”, a declarat ministrul.
Sindicatul ATSR a declansat, marti dimineata, o greva generala care a condus la intarzierea si chiar anularea a zeci de zboruri interne si internationale.
UPDATE 12.20 EXCLUSIV Razvan Cuc: Greva de la ROMATSA s-a suspendat incepand cu ora 12.10
 Greva controlorilor de trafic de la ROMATSA a fost suspendata incepand cu ora 12.10, adica mai devreme decat era stabilit (ora 13.00), a declarat pentru MEDIAFAX ministrul Transporturilor, Razvan Cuc.
„Am ajuns la o intelegere cu sindicatele si greva este suspendata incepand cu ora 12.10, chiar mai devreme decat era stabilit initial - ora 13.00”, a declarat ministrul.
Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian (ATSR) au declansat o greva generala care a condus la intarzierea si chiar anularea a zeci de zboruri interne si internationale.
UPDATE 12.00 Cluj: Sase curse aeriene au intarzieri intre o ora si doua ore jumatate, din cauza grevei
Directorul operational al Aeroportului Aeroportul International ”Avram Iancu” Cluj, Iuliu Pop, a declarat ca exista posibilitatea ca mai multe curse sa fie afectate pe parcursul zilei si sa inregistreze intarzieri. Pana la aceasta ora, sase curse externe sunt afectate de greva Romatsa, avioanele prezentand intarzieri intre o ora si doua ore jumatate.
Astfel, la sosiri sunt intarziate cursele de la Luton, Tel Aviv si Zaragoza, iar la plecari cele care trebuiau sa decoleze spre Doncaster, Nurnberg si Basel.
”Exista posibilitatea ca numarul zborurilor afectate sa creasca pe parcursul zilei si sa inregistreze intarzieri”, a spus Pop.
La ora transmiterii acestei stiri, au loc negocieri intre sindicalistii din Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian din Romania (ATSR) si conducerea ROMATSA. Negocierile din ultimele zile dintre sindicalisti, conducerea ROMATSA si Ministerul Transporturilor au esuat.
UPDATE 11.58 Zeci de pasageri asteapta, marti dimineata, pe Aeroportul Henri Coanda din Bucuresti pentru a afla daca vor ajunge la destinatie.
Compania Rynair a anulat trei curse in cursul diminetii, iar zeci de calatori asteapta in fata biroului de informatii pentru a afla ce pot face cu biletul cumparat. Compania a trimis pasagerilor, la miezul noptii, un e-mail prin care ii informa ca zborul de la ora 11, spre Berlin, este anulat.
„Am primit e-mailul, dar cine s-a uitat de dimineata?”, se intreaba un calator care asteapta in fata biroului de informatii Ryanair.
Pasagerii sustin ca firma Ryanair a transmis oamenilor sa mearga la aeroport pentru a vedea ce fac cu biletul de avion. „Nu stim nimic. Nu stim daca ni se dau banii inapoi sau daca luam alt zbor”, spune o femeie care asteapta la coada care s-a format in fata biroului de informatii al companiei.
Unii calatori sustin ca au aflat de greva de la stiri. Daca unii calatori aleg sa astepte clarificarile companiei aeriene, altii sunt nevoiti sa cumpere alt bilet de avion, de la o alta firma.
Florin trebuie sa ajunga astazi in Berlin, la o intalnire de lucru, si intentioneaza sa cumpere un bilet de avion de la alta companie. „Compania Ryanair ar amana zborul pe alta zi, iar eu trebuie sa ajung azi la Berlin, am o intalnire de lucru. Voi cumpara un bilet de avion de la alta companie aeriana”, spune pasagerul.
Angajatii de pe aeroportul din Bucuresti care isi desfasoara, de obicei, activitatea in birouri, sunt prezenti pe terminal, pentru a-i ajuta pe calatori cu informatiile pe care le obtin de la companiile aeriene. „E foarte amabil personalul. Am cerut mai multe informatii pentru siguranta”, spune o femeie care calatoreste impreuna cu sotul la Londra.
Mai multi pasageri au decis, deja, sa isi schimbe zborul. Spre exemplu, pasagerii care se aflau in fata portii de imbarcare pentru ruta Paris au fost anuntati ca avionul nu va mai decola. Un grup de opt persoane care trebuie sa ajunga in Saigon, Vietnam, au decis sa schimbe biletul si sa mearga in Moscova, in loc de Paris. „Din cauza grevei de pe aeroport nu mai pleaca zborul spre Paris”, a spus un calator.
La ora scrierii acestei stiri au loc negocieri intre sindicalistii din Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian din Romania (ATSR) si conducerea ROMATSA. Negocierile din ultimele zile dintre sindicalisti, conducerea ROMATSA si Ministerul Transporturilor au esuat.
ATSR a transmis, joi, o notificare prin care a anuntat „hotararea de a declara greva propriu-zisa la nivelul RA ROMATSA, toate subunitatile, incepand cu data de 30 mai 2017, ora 9.00”.
Pe timpul grevei, controlorii de trafic trebuie sa asigure o treime din activitatea normala a ROMATSA.
UPDATE 11.30 Presedintele ANAT: Turistii, sa contacteze agentia de voiaj si sa astepte imbarcarea in avion
Presedintele ANAT, Alin Burcea, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca turistii care urmeaza sa plece marti cu avionul trebuie sa contacteze agentia de turism de la care au cumparat pachetul turistic si sa astepte sa fie imbarcati in avion. Acesta estimeaza ca ROMATSA a pierdut jumatate de milion de euro.
“Recomandam turistilor care urmeaza sa plece cu avionul in cursul acestei zile sa contacteze agentia de turism de la care au cumparat pachetul turistic si sa astepte sa fie imbarcati in avion. Din pacate, nu suntem informati ce zboruri vor fi anulate astazi, anunturile facandu-se pe moment”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Alin Burcea, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).
Acesta spune ca pierderile suferite de ROMATSA in patru ore de greva se ridica la circa jumatate de milion de euro, fiind vorba nu numai despre avioane care pleaca din Romania, ci si de cele care survoleaza spatiul aerian al tarii.
“Cine va plati pagubele? Cine va despagubi turistii care nu au putut ajunge la destinatie? Oamenii vor veni la agentiile de turism de unde au cumparat pachetele de servicii. Noi ne vom indrepta catre companiile aeriene, iar acestea catre ROMATSA. Un intreg balamuc si un haos total”, a declarat Burcea.
Presedintele ANAT a spus ca agentiile de turism vor incerca sa gaseasca solutii, chiar si transportul turistilor catre aeroporturi din tarile invecinate astfel incat sa nu isi piarda vacanta.
De asemenea, echipa Vola face urmatoarele recomandari:
- calatorii sa se prezinte la aeroport din timp chiar daca plecarea aeronavelor se va face dupa ora anuntata pe bilet.
- in cazul in care aceasta greva nu se va opri, probabil ca vor aparea intarzieri sau anulari, insa nu exista nicio informatie despre o eventuala prelungire a grevei.
- Calatorii sa se prezinte la timp la aeroport si sa astepte si in cazul in care greva se va prelungi.
- pentru mai multe informatii ce privesc modificari in programul de zboruri din aceasta perioada, se poate consulta site-ul http://www.bucharestairports.ro/
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1196 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006324 (s)