News Flash:

Greseli fatale facute de salvamontistii decedati in Muntii Calimani. Cum au provocat avalansa

4 Decembrie 2017
890 Vizualizari | 0 Comentarii
avalansa

Avalansa din Muntii Calimani in care o persoana a fost ranita, una a decedat si una este disparuta a fost declansata de factorul uman ”prin supraincarcarea suprafetei pe care se deplasau cei trei”. Salvamontistii voluntari au facut mai multe greseli, printre care urcarea pe munte in conditii de vreme nefavorabila, fara echipament de avalansa si alegerea unei rute periculoase, au anuntat, luni, reprezentantii Salvamont Suceava.
Salvamontistii suceveni au transmis, luni, un mesaj in legatura cu avalansa produsa in Muntii Calimani, ”in speranta ca alpinistii si schiorii care practica activitati hibernale vor avea ceva de invatat din tragedie”.

”Cauza principala pentru declansarea avalansei a fost factorul uman prin supraincarcarea suprafetei pe care se deplasau cei trei (in urcare) in conditiile in care stratul proaspat de zapada depasea 30 de centimetri si era depus peste stratul vechi fara coeziune cu acesta”, au transmis salvamontistii.

Potrivit acestora, avalansa a fost de mari dimensiuni, iar cei trei salvamontisti voluntati au facut mai multe greseli.

”Greselile celor trei: decizia de a pleca in munte pe vreme nefavorabila (ceata, vant), lipsa echipamentului obligatoriu pe timp de iarna (kit-ul de avalansa), alegerea unei rute periculoase date fiind conditiile nivo si meteo, deplasarea printr-o zona cu risc de avalansa fara pastrarea distantei de siguranta si subestimarea pericolului fiind o zona cunoscuta”, mai spun salvamontistii.

Acestia, le recomanda celor care practica schi de tura, schi offpiste si freeride, dar si celor care fac deplasari pe munte pe timp de iarna la picior, sa mearga la diferite workshop-uri despre avalanse, studiul zapezii si citirea terenului in vederea deplasarii in zone cu risc.

Totodata, salvamontistii anunta ca vor continua sa caute trupul barbatului de 40 de ani, pompier militar si salvamontist voluntar, indata ce vremea va permite, dar momentan riscul producerii unei noi alavanse este  ininent.

O avalansa s-a produs, vineri, in Muntii Calimani din judetul Suceava, trei persoane fiind surprinse. Un barbat a fost ranit, o femeie a fost gasita decedata, iar un barbat este dat disparut. News.ro


salvamontistii
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1270 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007702 (s)