News Flash:

Gheorghe Ciuhandu, fostul primar al Timisoarei, trimis in judecata de DNA

7 Aprilie 2016
1108 Vizualizari | 0 Comentarii
ciuhandu
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie l-au trimis in judecata pe Gheorghe Ciuhandu, fost primar al municipiului Timisoara, alaturi de alte persoane, pentru abuz in serviciu in legatura cu alocarea de fonduri pentru sprijinirea echipei de fotbal Politehnica Stiinta Timisoara.
Alaturi de fostul primar mai sunt acuzati de abuz in serviciu Ioan Cojocari, secretar al Consiliului Local Timisoara, dar si angajati din Primaria Timisoara: Delia Ileana Dumitriu — consilier juridic, Smaranda Maria Haracicu — director al Directiei Economice si Violeta Teodora Mihalache, la data faptelor, director al Directiei Comunicare, potrivit unui comunicat al DNA transmis joi AGERPRES.
In acelasi dosar vor fi judecati pentru complicitate la abuz in serviciu Adrian Romita Orza, la data faptelor viceprimar al municipiului Timisoara, Mirel Florin Munteanu si Mariana Dimitriu, la data faptelor economisti in cadrul Directiei Economice a Primariei Timisoara, Martin Staia, la data faptelor sef Serviciu Administrare Baze Sportive din cadrul Primariei Timisoara, Nicusor Constantin Miut, la data faptelor director al Directiei Patrimoniu, si Alina Pintilie, functionar public in primarie.
"In cursul anului 2008, inculpatul Ciuhandu Gheorghe (...) si inculpatul Cojocari Ioan, (...) uzand de prerogativele conferite de functiile ce le indeplineau, au incalcat normele legale in vigoare ce reglementeaza posibilitatea virarii unor sume de bani de la bugetul Consiliului Local Timisoara in contul SC Politehnica Timisoara SA (...). In acest context, edilul, impreuna cu inculpatii Dumitru Delia-Ileana, Haracicu Smaranda Maria si Mihalache Violeta-Teodora, a semnat un 'Contract de asociere', in baza caruia a fost alocata anual, pe o perioada de trei ani, suma de 9.000.000 lei, 'pentru sprijinirea echipei de fotbal Politehnica Stiinta Timisoara', iar secretarul Consiliului Local Timisoara a avizat pentru legalitate HCL nr. 127/2008 in baza careia era alocata anual suma mentionata mai sus", se arata in comunicatul DNA.
Procurorii apreciaza ca prin aceasta conduita nu se urmarea sprijinirea activitatii sportive, intrucat banii intrau direct in contul SC Politehnica 1921 Stiinta Timisoara & Invest SA, ci "sprijinirea" efectiva a acestei firme pentru redresarea financiara. In sprijinul acuzatiei este adus faptul ca, dupa incetarea finantarii de catre Consiliul Local Timisoara si Consiliul Judetean Timis, in anul 2011, societatea a intrat in insolventa, nemaiavand sumele necesare desfasurarii in continuare a activitatii.
"In acelasi context, inculpatii mentionati mai sus au beneficiat de sprijinul celorlalte persoane care au avizat din punct de vedere al realitatii, legalitatii si regularitatii si au semnat, cu incalcarea atributiilor de serviciu si a dispozitiilor legale, 40 de ordonantari de plata. Potrivit Legii sponsorizarii, acordarea unei sume de bani unei persoane juridice de drept privat ce are scop lucrativ si urmareste obtinerea unui profit nu se putea efectua cu titlu de sponsorizare", se mai mentioneaza in comunicat.
Pentru a da o forma aparenta de legalitate intentiei de acordare a unor sume de bani echipei de fotbal, s-a aplicat in mod nelegal, indirect, Legea educatiei fizice si sportului, precum si normele metodologice ale acesteia.
Potrivit procurorilor anticoruptie, acordarea unor sume de bani in mod abuziv si contrar prevederilor legale in vigoare din bugetul local al municipiului Timisoara catre SC Politehnica Timisoara SA nu a servit intereselor comunitatii, ci doar pe acelea ale unui grup privat de interese organizat in jurul respectivei societati, finantarea fiind astfel ilegala.
Primaria Municipiului Timisoara s-a constituit parte civila in dosar cu suma de 31.669.417 de lei.
"In cauza, s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile ce apartin inculpatilor Miut Nicusor Constantin, Cojocari Ioan, Ciuhandu Gheorghe Coriolan, Staia Martin, Munteanu Mirel Florin, Pintilie Alina, Dimitriu Mariana si Haracicu Smaranda Maria", se mai precizeaza in comunicatul DNA.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timis, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.
AGERPRES

gheorghe ciuhandu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1170 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007249 (s)